Idén az első negyedévében 4775 új lakás épült az országban, 30 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A növekedéshez a vidéki, kisebb lélekszámú városok lakásépítéseinek számottevő (44 százalékos) emelkedése járult hozzá leginkább. A fővárosban és a községekben 29, illetve 38 százalékkal több lakást adtak át, a megyei jogú városokban azonban az előbbieknél jóval mérsékeltebb, 8,1 százalékos volt a bővülés.

Az országos növekedésben Budapesten kívül Somogy, Hajdú-Bihar, Pest és Bács-Kiskun játszotta a fő szerepet - írja megyei összefoglalójában a KSH.

Tízezer lakosra országos átlagban 4,9 új építésű lakás jutott. A mutató értéke Somogy megyében volt a legmagasabb (16,6 lakás), az országos átlag 3,4-szerese, ezzel Somogy kiszorította az első helyről a lakásépítésben jó ideje éllovas Győr-Moson-Sopron megyét, ahol idén az első negyedévben 8,9 új lakást regisztráltak tízezer lakosonként és jócskán megelőzte a második legtöbb lakást építő Pest megyét is (9,5 lakás).

Boom Siófokon

Somogyban az előző év azonos időszaki teljesítmény 5,5-szeresére nőtt, 497 új lakások épült, több mint háromnegyedük Siófokon. A somogyi lakásboom a több mint nyolcszorosára bővülő vállalkozói beruházásoknak köszönhető. A lakások mintegy háromnegyede társasházi, kisebb alapterületű, így az új lakások átlagos, 71 négyzetméteres alapterülete jócskán lemarad a 96 négyzetméteres országos átlagtól.

Pest megyében az országos átlag kétszerese épült (9,5 lakás tízezer lakosra), az előző évhez mért növekedés 15 százalékos volt. Összesen 1233 lakást vettek használatba, több mint kétharmaduk városi beruházás eredménye, ugyanakkor a megyében átadott lakások számának növekedése elsősorban a községekben mért 52 százalékos növekedéséből adódott.

Pest megyében a természetes személyek építkezései dominálták a piacot (57 százalék), az ebben a körben regisztrált 28 százalékos növekedés járult hozzá döntő mértékben a megye piacának élénküléséhez.

Az új lakások 78 százaléka családi ház, ebből adódóan az átlagos alapterület jóval országos átlag fölötti, 118 négyzetméter, s közel háromnegyedük 4 vagy több szobás.

Budapest csak a negyedik

Országos átlag feletti volt még a tízezer főre jutó új lakások száma Budapesten, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar és Veszprém megyében is.

Nagyot fordult a piac Győr-Moson-Sopron megyében, ahol az első negyedévben 2019 azonos időszakához képest harmadával kevesebb, összesen 421 lakás épült, több mint felük községekben. A jelentős csökkenés oka, hogy a kisebb városokban szinte teljesen leálltak az építkezések. A vezető helyét elvesztő Győr-Moson-Sopronban tízezer lakosra 8,9 épített lakás jutott, ami a megyék és a főváros rangsorában csak a harmadik legmagasabb érték. Az új lakások közel kétharmada természetes személyek beruházása.

Budapesten az előző évinél 29 százalékkal többet, összesen 1184 lakást vettek használatba, tízezer lakosra 6,8 új lakás jutott, az országos átlag 1,4-szerese, ezzel a főváros csak a negyedik a rangsorban. A fővárosi piacot csaknem teljes egészében (89 százalék) a vállalkozói építkezések uralták, így nem meglepő, ha a lakások 86 százaléka társasházi, s az átlagos alapterület jóval az országos átlag alatt, 68 négyzetméter.

Nincs változás a lista  másik végén, ahol szokás szerint Nógrád az utolsó, legkevesebb lakást építő megye. Az első három hónapban ez mindössze 10 új lakást jelentett, az előző évi 16-tal szemben és egyetlen építkezés sem kötődött vállalkozáshoz. Nógrádban tízezer lakosra mindössze fél új lakás jutott és a kiadott engedélyek száma szerint még ez a mennyiség is csökkenhet, mert míg 2019-ben az egyszerű bejelentésekkel együtt 25 lakás építését engedélyezték, idén az első negyedévben mindössze 17 tervről döntöttek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem éri el az új lakások száma tízezer lakosonként az egyet (0,7 lakás), ugyanakkor az előző év azonos időszakához képest 30-ról 46-ra nőtt a használatbavételi engedélyek száma, s a 46-ból 19 lakást vállalkozók építettek.

További csökkenést jósolnak a számok

Az első negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az országban 7032 új lakásnak az építése kezdődhetett el, 27 százalékkal kevesebbnek, mint 2019 azonos időszakában. A KSH szerint ez főleg az 5 százalékos áfa kivezetésének köszönhető. A tervek a megyék döntő többségében elmaradtak az egy évvel korábbitól. Az országos csökkenést legnagyobbrészt a Pest, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megyei visszaesés idézte elő. Az építési kedv gyakorlatilag csak Veszprém és Vas megyében mozdult érzékelhetően pozitív irányba,

További adatok és részletes grafikonok itt láthatók.