A lakásépítések áfájának visszacsökkentése 5 százalékra komoly ösztönző az állam részéről, szerinte az építőipar már érzékeli is a lépés élénkítő hatását - idézi az MTI a szövetség elnökét.

A felújítási támogatás fontosságáról beszélve Koji László elmondta, hogy örülnek ennek a lépésnek, hiszen az építőipar az elmúlt évek kiemelkedő teljesítménye mellett sem volt képes behozni az előző válság idején keletkezett elmaradásokat az ingatlanok állagának javítása területén.

Az állami lépések után most az ágazaton van a sor, a kapacitásokat bővíteni kell, saját beruházásokra van szükség, és közben a kollégák képzése is elengedhetetlen - mondta Koji László.

Koji László arra is kitért, hogy az építőipar az idei évre várható 4000 milliárd forintos termelésével húzóágazatnak számít, bár ez a teljesítmény a tavalyi nagyon magas, 4430 milliárdos bázisnál 11 százalékkal alacsonyabb. Fontos eredménynek nevezte, hogy az ágazatban a járvány ellenére sikerült a munkaerő létszámát fenntartani.

Lesz rá elég munkás

Legalább tíz-tizenöt százalékkal több lakás felújítási munkálatait végezhetik el jövőre, a lakásépítésekben 2022-től várható felfutás - nyilatkozta a szakember a Magyar Nemzetnek.

Arra számít, hogy az otthonfelújítási támogatás eleve jelentős, 10-15 százalékos bővülést hoz majd a felújításoknál, de a hitellehetőséggel mindez biztosabb alapokat is kap.

Az ÉVOSZ becslései szerint az idén mintegy 180-190 ezer lakóingatlan felújítása történhet meg, jövőre bőven meghaladja majd a 200 ezret.

A kedvezményes hitel nagyon fontos, biztossá teszi a felújítások finanszírozását, a megrendelőnek és a kivitelezőnek is nagy segítség. Felújítási munkák sokszor éppen azért szoktak megakadni, mert finanszírozási nehézségek adódnak, így azonban folyamatos és kiszámítható lehet a pénzügyi ütemezés, sokkal kisebb eséllyel alakulhatnak ki elszámolási viták - fogalmazott Koji László.

A kormány lakásfelújítási támogatást és kedvezményes renoválási hitelt is bejelentette, amelyek kedvezhetnek az építőiparnak.