Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A használtlakás-vásárlók két csoportra oszthatók: az egyikbe azok tartoznak, akik szeretnek a készbe költözni, míg a többiek inkább a felújítandót választják. Egy részük azért, mert azok olcsóbbak, míg másoknál az egyéni ízlés dominál, annak megfelelően formálnák át otthonukat, vagyis mindenképp hozzányúlnak szerzeményükhöz.


Extrák, piaci ár nélkül


Ahogyan az autóknál, a lakásoknál sem jön vissza az extrák ára, ha eladásra kerül a sor - mondja Kühne Kata, az Otthon Centrum (OC) franchise vezetője. A különleges csaptelepekre, kőpadlóra, parkettára, klímaberendezésre fordított összeget nem lehet egy az egyben érvényesíteni az eladási árban.

Hasonlóan látja a helyzetet a Duna House (DH) elemzője is. Murányi Ákos szerint a használt lakások esetében a kisebb pluszfelszereltség - mint például a légkondi -, már egyáltalán nem számít sem ár-, sem pedig keresletnövelő tényezőnek. Sőt, még egy beépített konyhabútor sem biztos, hogy alkalmas az ár felsrófolására - teszi hozzá.

Kivételt jelent, ha egy otthonnál "összeér a jó ízlés és a jó hangulat", és a vevő az ingatlanba beleszeretve hajlandó kifizetni az ugyanazon épület hasonló lakásához mért magasabb négyzetméterárat, sőt, ezért akár plusz hitelt is vállal - fogalmaz az OC szakértője.


Szorozd meg kettővel!


A felújítandó lakást választók sokszor abba a hibába esnek, hogy alulbecslik a renoválás várható költségeit. "Szorozd meg kettővel, ami a fejedben van" - hangzik a sokat tapasztalt szakik tanácsa. Nem ritka ugyanis, hogy kellemetlen meglepetések érik a tulajdonost. Kühne Kata szerint a renoválásra - különösen, ha falakat is át kell helyezni - 100-200 ezer forint könnyen elkölthető, egy négyzetméterre vetítve. Hozzáteszi: a kalkulációt érdemes ott kezdeni, hogy csak a fürdőszoba csempézése, a kád, a mosdó cseréje, egy új cirkó beszerelése alsó hangon 1,5-2 millió forintot elvisz, és akkor még a konyhabútorról, vagy az nyílászárókról nem is esett szó.

A szakértő szavait támasztják alá Ádám Mihály, a Voltőr Kft. művezetőjének tapasztalatai is. Mind mondja, egy 40 négyzetméteres lakás renoválására kértek ajánlatokat vállalkozóktól, a benyújtott dokumentumokon szereplő ár 3-6 millió forint között szóródott, ám ebben az összegben a fürdőkád, a külső szerelvények, vagyis a kapcsolók, a radiátorok még nem voltak benne. További jelentős költségtényező lehet, ha a konyhába, fürdőszobába drága burkolatokat választ a megrendelő.

Ha a teljes összeg nincs a zsebünkben, jól jöhet a kellő türelem: a felújítást több ütemre bontva, részleteiben megvalósítva könnyebbé tehető a munkák finanszírozása. Egyik évben a fürdőszoba, a következő esztendőben a nyílászárók, és így tovább...



Áron felül


A felújítás költségének és a lakás vételárának összege így végül könnyedén meghaladhatja az ingatlan valós piaci értékét. Érdemesebb lehet tehát egy részben felújított lakást választani, mint egy teljesen lerobbantat, ahol még a padlót és a nyílászárókat is cserélni kell - véli Kühne Kata. A szakember igazán annak ajánlja a felújítandó lakás vásárlását, ahol a munkálatokba a család be tud segíteni - ekkor csak az anyagokra kell költeni -, vagy azoknak, akik különleges, egyedi elképzeléssel formálnák át leendő otthonukat. A DH elemzője hozzáteszi: sajnos több olyan példát is láttak már, amikor az eredeti tulajdonos által "egyéni ízlés szerint" felújított otthon nehezen volt eladható, mert a potenciális vevőjelöltek idegenkedtek a lakás stílusától.


Elég egy festés is


Ha egy eladás előtt álló lakást teljes körűen felújítani nem is éri meg, egy tisztasági festés, mázolás, alapos takarítás behozhatja az árát. Ez Kühne Kata szerint a lakás egy négyzetméterére vetítve 10-30 ezer forint költséget jelent. Ezen apróbb munkák kapcsán a DH elemzője is az optikai-esztétikai élmény javítását emeli ki. Hozzáteszi: a vevők sokszor szubjektív élmények alapján is ítélnek, és nem mindenki képes egy régi bútorokkal telezsúfolt, rendetlen lakásban meglátni a lehetőségeket. A bemutatások előtt legalább egy alapos rendrakást, esetleg egy tisztasági festést javaslunk - fogalmaz a szakember. Murányi Ákos úgy véli, ha ezzel a "trükkel" árnövekedést nem is lehet elérni, de kívánatosabbá tudja tenni az eladó ingatlant.


Inkább az új?

A DH tapasztalatai szerint egyébként azok jelentik a felújított lakások legfőbb potenciális vevőbázisát, akiknek sürgős a költözés. Esetükben azonban elvárás, hogy a felújítás teljes körű és minőségi legyen, beleértve a vezetékek, elektromos rendszerek cseréjét is.

Az OC szakértője úgy véli, a felújítási nehézségek, a nehezen kalkulálható renoválási költségek miatt sokan inkább az új lakásokat választják, még ha azok drágábbak is. Azokkal - ha jó minőségű a kivitelezés - elméletileg nincs gond. Kühne Kata ezzel kapcsolatban azt tanácsolja az új építésű otthont vásárlóknak, hogy kísérjék figyelemmel az építkezést, tájékozódjanak az építő cég referenciáiról. Az adott környék, kerület áraihoz képest nagyon olcsó lakásnak nem szabad bedőlni, a telekpiacon, építőiparban nincsenek már csodák - teszi hozzá.