A július végi, augusztusi roham után csendesebb időszak köszöntött be a budapesti albérletpiacra szeptemberben. A főleg külföldi egyetemisták generálta forgalomnövekedést és áremelkedést követően a kiadó lakások piacán korrekció volt megfigyelhető - derül ki a Rentingo.com közösségi albérletkereső platform legfrissebb elemzéséből.

Bérbeadói oldalon a bérleti díjak csupán fél százalékkal emelkedtek, így most átlagosan 148 ezer forintot kérnek egy kiadó lakásért a fővárosban. Ugyanakkor a bérlők fizetési hajlandósága 0,7 százalékkal csökkent, vagyis ennyivel kevesebbet hajlandóak fizetni egy albérletért, mint egy hónapja.

A járvány negyedik hulláma egyelőre nem hozott korlátozásokat, ezért eddig nem is befolyásolja a piaci szereplők viselkedését. A jelenlegi mérsékelt albérletpiaci forgalom esetén azok a bérbeadók tudják hamarabb kiadni ingatlanjukat, akik reális árat kérnek, és tudják, hogyan néz ki egy versenyképes hirdetés. A Rentingo.com au alábbiakban összefoglalta, mi az a 3+1 hiba, amelyet a bérbeadók a hirdetés összeállításakor elkövetnek, és mit javasol ezek kiküszöbölésére.

Bérleti díj túlárazása

Az albérlethirdetés legnagyobb buktatója, ha a bérbeadó úgy gondolkodik a bérbeadásról, mint a lakáseladásról, vagyis a legmegbízhatóbb helyett a legtöbbet fizető bérlőt keresi. A túlárazás miatt kevesebb érdeklődője lesz, hetekig, vagy akár hónapokig is kiadó státuszban ragadhat az ingatlan és nem a legjobb bérlőt fogja tudni megtalálni.

Első és legfontosabb lépés tehát a reális árazás, amihez tájékozódni kell a környék bérleti díjairól. Ezt a tájékozódást leegyszerűsíti az olyan interaktív albérlettérkép, mint az alberletkalkulator.hu, amely a cím és a lakás paraméterei alapján segít a reális bérleti díj meghatározásában.

Amatőr fényképek

A profi fotók és videó a legfontosabb figyelemfelkeltő eszközök. A tulajdonosok 90 százaléka mobiltelefonnal saját maga készít képeket a kiadó lakásról, ami sok esetben rosszul beállított és gyengén megvilágított felvételeket eredményez. A bérbeadónak mindenképp érdemes megfontolnia, hogy lakással kapcsolatos költségekhez képest elenyésző összegért profi fotóst bízzon meg a képek készítésével, amelyek több évig is segíthetik a kiadást.

Az alaprajz a komolyabb hirdetési oldalaknál ma már kötelező elem, egy jól megkomponált videó pedig még a hatékonyabbá teszi a hirdetést. Drágább bérlakás esetén érdemes megfontolni home staging szolgáltatás igénybevételét, amikor egy erre szakosodott szolgáltató kiadásra készíti fel az ingatlant.

Valóság megszépítése

Még mindig sokan követik el azt a hibát, hogy hiányos vagy semmitmondó szöveggel próbálják felhívni az érdeklődők figyelmét az ingatlanra. Minden hirdetésben érdemes felsorolni a lakás előnyeit, de az esetleges hátrányok kapcsán mindig maradjunk a realitás talaján. Sokat számít a személyes hangvétel, és lehetőleg ne használjuk a bérlők számára idegtépő ingatlanközvetítős sablonokat. Korrekt leírással a bérbeadó a saját idejét kíméli, mert csak az nézi majd meg a lakást, akit a paraméterek ismeretében valóban érdekel.

+1. Ingyenes hirdetések használata

Az a bérbeadó tudja előbb kiadni lakását, aki nem csak a hirdetés tartalmára, minőségére figyel oda, hanem arra is, hogy a hirdetése a listák elejére kerüljön. Ha valaki kizárólag ingyenesen hirdet, gyakorlatilag eldugja lakását a többi kiadó ingatlan mögé, mert a hosszú kínálati listán hátra kerül, ameddig a potenciális bérlő már nem is jut el.

Ennek következtében két teljesen azonos méretű, elhelyezkedésű és bérleti díjú lakás közül mindig az talál hamarabb bérlőre, amelyik fizetős hirdetésben jelenik meg. A hirdetési díj értéke tehát mindenképp megtérül, mivel amíg a lakás üresen áll, a bérbeadó a hirdetési díj többszörösét is elbukhatja.