A lakosság lakásfelújításokra és korszerűsítésekre vonatkozó 2020 harmadik negyedévi rövid távú (azaz a következő egy évre vonatkozó) várakozásai negyedéves és éves alapon is javultak. Azaz jelenleg az idei második, illetve a tavalyi harmadik negyedévhez képest is valamivel többen fontolgatják lakásuk felújítását.

A koronavírus okozta járvány és annak következményei a lakás-felújítási piacra tehát egyáltalán nem hatott negatívan, sőt. A következő egy évben a magyar háztartások csaknem 13 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakására (biztos vagy valószínűleg). Ha e tervek megvalósulnak, akkor egy éven belül közel 500 ezer körüli lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat.

A legerőteljesebb felújítási szándék a családi házak lakóira jellemző, ezen háztartások mintegy 16 százaléka (azaz lényegében minden hatodik ház) lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható - alig 8 százalékuk hajlandó erre. A tégla építésű társasházakban lakók tervei valahol e kettő között helyezkednek el.

Budapesten a megkérdezett háztartások 11, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13-13, illetve a községekben 16 százaléka készül felújításra. Ez utóbbi esetben vélhetően a falusi csok év elejétől hatályos szabályai jelentenek némi ösztönző erőt.

Hazánk régiói közül a közép-magyarországiban, a közép- és nyugat-dunántúliban valamint a dél-alföldiben várható az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység.

A legjelentősebb aktivitás azoknál a háztartásoknál valószínű, ahol a háztartásfő 30-49 év közötti. Az ennél fiatalabbak és idősebbek körében jóval ritkábbak a felújítási tervek.