Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áprilisban számottevően több használt lakás jelent meg az ingatlanhirdetési oldalakon, mint amennyi eltűnt onnan. Az Árminimum.hu ezt rögzítő Ingatlan Kínálati Indexe országosan 1,11 ponton állt, azaz 11 százalékkal több új ingatlan került a piacra, mint amennyi elkelt. A következő hónapokban kiderül, hogy egyszeri nekilendülésről, vagy trendfordulóról beszélhetünk a lakáspiacon, mindenesetre érdemes lesz figyelni - mondja Faragó Péter, az Árminimum igazgatója.

Budapesten ennél is jobban frissült a kínálat, itt az index 1,15 pont állt, a megyeszékhelyeken 1,11, a többi vidéki nagyvárosban pedig 1,06 pontot jelzett a mutató. Az áprilist megelőző három negyedévben a kínálat szinte mindenütt lassú csökkenést mutatott, leginkább Budapesten, ahol az index ebben az időszakban egyszer sem érte el az egyet, de a vidéki piacokon is, ahol azért volt egy-két kivételes hónap, amikor enyhén emelkedett a kínálat.

A teljes használtlakás kínálatot az egyhavi pozitív beáramlás csak kismértékben módosítja, így április végén csak 2 százalékkal volt több eladó ingatlan a piacon, mint egy hónappal korábban. Éppen ezért az árak emelkedése nem állt meg, amit jól mutat, hogy a hasonló elhelyezkedésű és méretű használt lakások eladási árából és kiadási díjából képzett Árminimum Ingatlanpiaci Hozam Index tovább csökkent. Egy most megvett lakás/ház kiadásával országos átlagban 5,46 százalékot lehet keresni egy év alatt, ez az érték negyedévvel ezelőtt 5,86 százalék volt.

Lemaradtak a bérleti díjak

Az albérleti díjak sem Budapesten sem vidéken nem tudtak lépést tartani a lakásárak emelkedésével. A hozamindex - házakat és lakásokat együttvéve - Budapesten a január végi 5,29 százalék után 5,06 százalékra csökkent. A hozam a megyeszékhelyeken a legstabilabb, itt január óta 6,47 százalékról 6,42 százalékra, a többi vidéki nagyvárosban pedig 5,89 százalékról 5,58 százalékra mérséklődött.

Hét százalék feletti hozam ma már kizárólag a megyeszékhelyeken vásárolt és bérbe adott házak esetében érhető el (7,08 százalék), ezzel szemben Budapesten a lakásokon elérhető hozam a következő hónapokban könnyen benézhet 5 százalék alá, hiszen már április végén is csak 5,02 százalék volt.

Mi az az Árminimum?

Az Árminimum az egyetlen ingatlan-kereső oldal, ahol lényegében az összes hazai ingatlanportál kínálatában egyszerre lehet keresni. A rendszer felismeri és kiszűri a hirdetések közül az ismétléseket, és ár szerint a legolcsóbbat mutatja meg a felhasználóknak. Ezért az Árminimum indexeiben csaknem valamennyi Magyarországon meghirdetett ingatlan szerepel, de mindegyik csak egyszer, és a legalacsonyabb hirdetési áron, ezért megbízhatóbbak az egyes szolgáltatók saját adataiból képzett mutatóknál.