A használt lakások piaca – a 2020-as visszaesés után – 2021-ben ismét megélénkült. A keresletet  a közeljövőben tovább emelkedő lakossági jövedelmek és a gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak szóló kedvezmények támogatják. A decemberi felmérés eredményei szerint az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások következő 12 hónapra vonatkozó várakozásai az egy negyedévvel korábbihoz képest alig változtak.

Budapesten a panellakások esetében javultak, a családi házak esetében pedig némileg romlottak a kilátások.

Kelet-Magyarországon a társasházi lakáspiacon nem várható változás, a családi házaknál kisebb romlásra számítanak a válaszolók. Nyugat-Magyarországon a panellakások esetében váltak érdemben kedvezőbbé a várakozások. Minden körzetben kisebb-nagyobb túlkereslet érezhető a GKI friss felmérése szerint.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások negyedéves és éves alapon is érezhetően derűlátóbbá váltak.

A 2021. decemberi felmérés során 95 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 224 ezer háztartás szándéka valószínű volt. (2021 szeptemberében ugyanez a két érték 74 és 184 ezer volt, 2020 decemberében 57 és 184 ezer.)

A lakáspiaci indexek 2020 második negyedévben érték el a mélypontot, azóta lényegében folyamatos javulás érezhető. Ebbe az alapvetően javuló trendbe illeszkednek a decemberi felmérés eredményei is.

Két és féléves csúcson a lakáspiaci index

A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 4 ponttal emelkedett, ami éves alapon jelentős, 24 pontos növekedést jelent. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci index negyedéves alapon bő 3, éves alapon 23 ponttal növekedett. 2021 decemberében mindkét index két és féléves csúcsára ért fel, a lakáspiaci várakozások már alig maradnak el a 2019-es csúcsponttól.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezése céljából – a decemberi megkérdezés során 108 cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül.