Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciusban ráadásul tovább élénkült a piac, amiben szerepet játszik az Ukrajnából menekülők által támasztott kereslet is. Különösen a fővárosban, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében - írja friss elemzésében az ingatlan.com.

A jelentős keresletnövekedéssel párhuzamosan a kínálat viszont csökkent, a háború kitörése óta 1500 kiadó lakással kevesebb van a piacon. A bérlők azonban még így is több mint 12 ezer albérletből tudnak válogatni országszerte.

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten március közepén 160 ezer forint volt az átlagos kínálati bérleti díj. Az V. kerület a legdrágább városrész, ahol március közepén átlagosan 285 ezer forintért kínálták a bérelhető lakásokat. Utána az I. és II. kerület következik 230 ezer és 210 ezer forintos összeggel. A legnagyobb albérletkínálattal rendelkező városrészekben, a XI., XIII. és XIV. kerületben 140-180 ezer forintért hirdették a kiadó lakásokat a tulajdonosok.

A drágulás ellenére a fővárosi átlagos bérleti díjak még elmaradnak a koronavírus-járvány előtti szinttől, de ez már nem sokáig lesz így - véli Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője.

Budapesten kívül, a megyeszékhelyeken átlagosan 115 ezer forint volt a bérleti díj március közepén, szemben az egy évvel korábbi 100 ezer forinttal. A különböző városok között jelentősek az eltérések. A legdrágábbak közé tartozik Székesfehérvár, Veszprém, Győr és Debrecen, 125-140 ezer forint közötti átlagos havi tarifával. Sok megyeszékhelyen, például Szolnokon, Miskolcon, Szekszárdon és Salgótarjánban pedig 100 ezer forintos havi díj alatt is lehet lakóingatlan bérelni.