A szakember tapasztalatai szerint egyre többen kérik ingatlanos segítségét az értékesítésben, többek között azért, mert nem tudják felmérni az ingatlan reális értékét. A hirdetési árakból, a hirdetési portálokon megjelenített átlagárakból ma már nem lehet kiindulni, az ezek alapján beárazott, ekképpen túlárazott ingatlanokra nem érkezik vevő.

Ma már nem működik az a stratégia, hogy "kirakom jó magas áron, aztán valaki majd elviszi, nekem nem sürgős", ugyanis eltűntek az ilyen típusú vevők. A szakértő példát is említ, melyben egy ingatlant először 220 millióért hirdettek meg, mostanra egy értékbecslés után náluk 159 milliónál jár az ára, de még így sem lesz könnyű eladni.

QP | Quality Placement

Nemcsak az értékesítési idő meghosszabbodásáról van szó, hanem túlárazásról, az irreális hirdetési árakon egyszerűen lehetetlen érdeklődőt találni az ingatlanokra - hangsúlyozta a szakember. Ugyanakkor, ha egy ingatlan ára eléri a reális szintet, akkor azt szinte azonnal megveszik.

Ami az árakat illeti, egyre inkább csak stagnálás jellemző, a tipikus négyzetméterárak 1 millió forint alatt maradnak a belvárosban is. Egy kisméretű, normális állapotú, 30-40 négyzetméteres lakáshoz 30 millió forintnál olcsóbban persze nem nagyon jutunk hozzá - jegyzi meg Schneider Zoltán.

A kereslet csökkenéséhez nem csak a túl magas árak vezettek, hanem az olyan befektetési lehetőségek megjelenése, mint amilyen az úgynevezett "szuperállampapír", ami sok vásárlót vont el az ingatlanpiacról. A hivatalos bérbeadással elérhető  5-7 százalékos hozam ugyanis nagyon hasonló az állampapírral elérhető hozamhoz - magyarázta. Ráadásul ez nemcsak egyszerűbb befektetés, hanem nem is igényel akkora összeget, mint amennyibe egy belvárosi lakás kerül, így vonzó a kisebb befektetők számára.

Emellett a korábbi rövid távú lakáskiadási láz megszűnt, hiszen ma már sok ház tiltja ezt a tevékenységet, változott a szabályozás, de a piac is telített. Persze akadnak még befektetők, akik ilyen célra keresnek ingatlant, ők jellemzően már működtetnek 3-4 másik egységet is, és üzletszerűen, nagyban űzik ezt a tevékenységet, nem pedig néhány millió forintos megtakarításukat próbálják valahogy kamatoztatni.

A hosszú távú kiadásra szánt kínálat ezzel szemben továbbra is szűk és magas bérleti díjak jellemzik, a havi 100-120 ezres kategória eltűnt a piacról.

A szakértő szerint az ingatlanpiac olyan, mint egy tehervonat: hosszú ideig tart, mire megáll, a fékezés jelei azonban már látszanak. Árcsökkenésre ugyan nem számít az elkövetkező fél évben, stagnálásra azonban igen.