Durva változást hoz az év vége a lakáspiacon

Drasztikus lakáspiaci változást hoz az 5 százalékos lakásáfa decemberi kivezetése. Jelentősen lelassulhat az értékesítés, az új fejlesztések elmaradása nyomán pedig szűkül a kínálat. Veszélybe kerül az ingatlanállomány megújulási mutatója is, amely jelenleg is elmarad az európai átlagtól, valamint a bérleti piac kínálati oldalát is érinti a változás - olvasható a Duna House (DH) friss elemzésében.
Szepesi Anita, 2019. október 25. péntek, 10:36
Fotó: Getty Images

A lakásáfa 27 százalékra való visszaemelése tovább drágítja az újépítésű ingatlanokat, hiszen az általános 10-15 százalékos beruházási árrés nem bírja el a 22 százalékos emelést. A beruházó így részlegesen vagy még inkább teljesen a vevőkre hárítja az emelést. Egy másik lehetőség, hogy az üzleti tervek felülvizsgálata után a fejlesztő nem kezd bele új projektbe.

Előbbi esetében újra nagyobbra nyílhat az árolló az új és a használt lakások árai között, amely a használt lakások felé tolhatja a keresletet, amivel ott okozhat drágulást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Korrekt1, 2019.10.26 10:41

A lakáspiaci őrület nem létezett. A lakáspiac hiénái, a közvetítők és a un. fejlesztők fizetett ügynökei és fizetett hirdetései fújták a lufit.
Ez a hír is kacsa. Nincs vége a történelemnek, így az 5% -os áfának sem 2019. végén. 2022-ig lehet értékesíteni 5%-os áfával akár folyamatban lévő építés alatt álló lakásokat, ha 2018. novemberig megkapták az építési engedélyt.
Az 5%-os áfa egyébként közgazdasági nonszensz. Egy ingatlanfejlesztésnek kb. 30%-os hasznot kell hoznia. Az állam ebből megadott a csökkentett áfával (27-5=22) 22%-ot az új lakást építőknek. Tehát csak 8%-nyi megtérülést kell hozzátenni.
A lakáspiac a gazdaság helyzetének mércéje. Először csökken az autó eladás, majd a lakások iránti kereslet esik vissza. A hitelezést hiába pörgetnék a bankok, rengeteg hitel hirdetés lesz a médiában. Ezt követi a gyors összeesése a gazdaságnak. A folyamat 2019. október végén ez utóbbi kapujában van.
A lakáspiaci hiénák kétségbeesetten hirdetik, hogy év végéig diszkont az ár. Nem igaz, mert 2022-ig is az lesz. Ennek ellenére sem kell az új lakás, mert mohók voltak és kényelmesek a fejlesztők. Tehették, mert a kormány varázsgömbje a gazdaság élénkítésére a ingatlanfejlesztés volt. Most visszakoznak a nagy állami fejlesztésekkel is. Az önkormányzatok akadékoskodására fogják majd. Pedig hamarosan csak csordogálni fog a pénzpiac. Ha csordogál, akkor bérkiáramlást erőltetik, ezzel nő a bérinfláció. Már évek óta a "helikopterpénzt" szórják a CSOK-kal és a kamatmentes hitelekkel. Eladósítják ismét a fiatalokat, ezzel keresleti inflációt gerjesztenek (mert az infláció mindig csak keresleti lehet, kivéve az alapvető élelmiszerek, energia, közművek esetében. A közművek esetében az infláció annyiban keresleti, hogy nélkülözhetetlen, tehát a bérek, jövedelmek jelentősen nem befolyásolják.
A jövő:
. a lakás ára nem fog csökkenni.
- a fejlesztők közül többen csődbe mennek,, mert nincs kereslet a lakásokra,
- a jövő hiénái olcsón megszerzik a csődbe jutott folyamatban lévő fejlesztéseket. A 30%-os hozamot úgy tudják realizálni, ha a korábbi fejlesztő elveszíti azt.

A lakásbérlet piacivá kell, hogy váljon. A bérbeadónak legalább 4% nettó hasznot kell realizálnia+országkockázati felár 3-4%-ot. Tehát 7-8% hozam alatt nincs lakásbérleti piac. Egy lakás bérbeadása egy évben 8-9 havi tiszta bevételt hozhat. 1 hónap díja elvész a bérlőváltás miatti kieső idő miatt (hirdetés, tisztasági festés stb.), 2 hónap éves díja kell legalább a 10 éves felújítási ciklus fedezetére, +1 hónap díja a folyamatos karbantartás költségeit viszi el.
- Ha nincs 7-8%-os hozam a bérletben, akkor a lakások leromlanak. Az un."szociális lakáspiac"-ra nincs fedezet. Aki ebben gondolkodik, az idealista, vagy zsivány a köz terhére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html