Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Budapesten jelenleg 424 projektben 32 ezer lakás épül. Ezek közül 7577 lakás kínálnak megvételre, az átlagos négyzetméterár pedig 1,113 millió forint volt. Ezek a második negyedéves budapesti újlakás-piac legfontosabb számai. Az egy évvel ezelőtti állapotokkal összehasonlítva ezek többségében alacsonyabbak, de nem minden esetben – ismertette az OC felmérésének eredményét Soóki-Tóth Gábor.

Az OC elemzési vezetője elmondta, a tavaly júniusi helyzethez képest kevesebb projekt van a megvalósítás különböző szakaszában (-8,4 százalék) és az épülő és tervezett lakások száma is 1135 darabbal csökkent (-3,4 százalékkal). 2021 második negyedévében 37 új projekt indult, ez a 2020 II. negyedévben startolt 45 projekthez képest 16,8 százalékkal kevesebb. Ugyanakkor az új építésű lakások drágultak: az átlagos kínálati négyzetméterár 8,5 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

Hol épül a legtöbb lakás?

A kerületek sorrendje között nincs lényeges változás. A projektszámokat illetően továbbra is a XIII. kerület az első (71 db), a második a XI. kerület (52 db), amelyet a III. kerület követ (38 db), a dobogóról ezúttal lecsúszott a pesti oldalon lévő a VIII. kerület (30 db).

Az épülő lakások számában megfordult az elsőség, a XI. és XIII. kerület fej-fej mellett halad, ám előbbiben 8530 lakás kivitelezése kezdődött el, amivel Kelenföld minimálisan ugyan, de megelőzi Angyalföldet.

A legtöbb új projekt a XIII. kerületben indult el (6 darab), ugyanakkor figyelemre méltó piaci változás, hogy az eddig új lakásokban szerénykedő külső pesti kerületekben is meglódult az építkezési kedv, így Rákosmentén (XVII. kerület), Csepelen (XXI. kerület), Soroksáron (XXIII. kerület) is egyre több projekt kivitelezése kezdődött el.

Ártoplista

Az új építésű lakások négyzetméterenkénti átlagára Budapesten 1,113 millió forint volt, ami éves viszonylatban 8,5 százalékos növekedésnek felel meg.

A legmagasabb fajlagos átlagár az V. kerületben alakult ki kereken 2 millió forinttal, de az I., II., VI. és XII. kerületben is meghaladja az átlagos kínálati négyzetméterár az 1,5 millió forintot.

Többi budai és belvárosi kerületben 1 millió forint körül alakult a négyzetméterár, míg a külső pesti kerületekben ez alatt kínálták az új lakásokat. A legolcsóbb fajlagos ár továbbra is a XXIII. kerületre jellemző, ahol az új lakások négyzetméteréért 680 ezer forintot kérnek a beruházók.