Meddig nőnek a lakásárak? - Íme, a friss számok

Töretlen az ingatlanpiaci szereplők optimizmusa, derűlátásuk a korábbihoz képest októberben még tovább nőtt, a lakáspiaci kilátásokat tükröző indexek még soha nem értek el ilyen magas értéket. A lakásárak tovább emelkednek, s egyre többen terveznek lakásvásárlás vagy építést - derül ki a GKI legfrissebb felméréséből.
Szepesi Anita, 2018. október 31. szerda, 06:20
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az ingatlanpiac legtöbb szegmense felfelé ívelő szakaszban van, ennek megfelelően nőnek az indexek. A bérlői kereslet sok lokáció esetében erősödik, a kihasználatlanság jellemzően csökken. A finanszírozási környezet barátságos és ebben nemigen lesz változás a következő 2-3 évben, dacára az esetleg növekedő kamatoknak. A szabályozás sem ellenséges, kivéve a kiskereskedelmet. Az általános trend alól kivételt jelent az építési telkek piaca, ahol a szabályozás változása elég jelentős bizonytalanságot szült - foglalta össze lapunknak a jelentés főbb megállapításait Petz Raymund, a GKI ügyvezetője.

Az árakra vonatkozó várakozásokról úgy vélte, az üzleti szegmensekben a várható eladási árak és bérleti díjak nagyjából követik az előre jelezhető inflációt. E téren tehát nem érződik óriási fellendülés. A lakásárak kapcsán azonban kiemelte, hogy az elmúlt évek felméréseinél a válaszadók rendre alábecsülték a később bekövetkezett áremelkedést, ez várható most is.

Az ltp-k államit támogatásának megszüntetése  csak 2-3 év múlva jár majd érezhető hatással, ami akkor is inkább a felújítások esetében jeleik majd meg. A Fundamenta már reagált is a megszüntetésre, ezt a többiek is követhetik - vélte a szakértő, megjegyezve, hogy a jelenlegi magyar gazdaságpolitika általában nem preferálja a semleges, piaci alapú mechanizmusok támogatását, sokkal jobban szereti személyesen is kijelölni a kedvezményezetteket, ezt történt most is.

Íme, a számok:

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe októberben 5, míg az országos mutató 4 ponttal emelkedett az előző (júliusi) felméréshez képest. Az országos index éves alapon 7, a fővárosi 11 ponttal nőtt, s ezzel mindkét mutató esetében újabb historikus csúcsot jelent.

Az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait egyetlen számba sűrítő fővárosi és országos indexek 9 illetve 5 ponttal nőttek az előző megkérdezéshez képest, az index történetében még sosem lehetett ilyen magas értékekkel találkozni. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően határozottan javultak, de a vidéki körzetekben valamelyest romlottak.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest jelentősen élénkültek. Júliushoz képest ugyan a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) nem történt változás, de a valószínű szándékú körben 27 százalékpontos növekedés következett be.

A lakossági kilátások meghaladták 10 éves csúcsukat. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 22 százalékpontos a bővülés.

Még ne szálljon ki a befektetésből!

A lakásárak várhatóan tovább nőnek, aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből, még ne készüljön lakása eladására. A növekedés várt üteme a használt lakások körében júliushoz képest alig változott (a következő egy évben 2-5 százalék közötti emelkedés valószínű), az új építésűeknél 2-3 százalékos lehet a drágulás.

Júliusban jelentősen romlottak a telekpiaci kilátások, októberre csak a budapesti index korrigált pozitívan (negyedéves alapon 10 ponttal), az országos tovább csökkent (3 ponttal).

Csúcson az irodapiac

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. harmadik negyedévében enyhén tovább emelkedett (92 százalékra). A GKI fővárosi irodapiaci indexe 3, az országos mutató 7 ponttal emelkedtek. Éves összevetésben a fővárosi indexnél 15, az országosnál 8 pontos a növekedés. Mindkét index értéke historikus csúcsot ért el. A felmérés alapján a következő egy évben 2-3 százalék körüli bérleti díjemelkedés várható.

Régen látott mértékben javultak a kilátások a fővárosi üzlethelyiség-piacon, míg vidéken kisebb romlás volt tapasztalható. A bérleti díjak esetében 2-3 százalékos emelkedés várható a következő egy évben.

Az élénk gazdasági növekedés a logisztikai ingatlanok kihasználtságát magasan tartja. A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 90 százalékos. A bérleti díjakra vonatkozó várakozások 2-4 százalékos emelkedést valószínűsítenek a következő egy évben.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.11.01 00:59

@laci_52:
az ingatlan mindig is nepszeru befektetetesi forma volt. nemcsak a berleti dij rajta a nyereseg, hanem az ingatlan arvaltozasa is. ha nem adod ki, akkor is nagyokat kaszalhatsz rajta evtizedes tavlatban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.11.01 00:58

@realestate:
kosz. :)
a helyzet budapesten sem egyszeru. elsore konnyu lenne ramondani, hogy az agglomeracioba koltoznek az emberek pestrol, mar megint, holott valojaban inkabb tunik egy megfizetheto, de szar valasztasnak. a panel arabol veszek egy hazat duma ritkan a haztaji utani vagyakozasbol ered, bar biztosan van egy nem is kicsi reteg, aki ugy akar varosban elni, hogy kozben meg fodet is muvel, sokkal inkabb egy kvaziindok, amivel probalja maga elott is letagadni az ember, hogy nem birja fenntartani az otthonat, es kiszorult a fovarosbol. es most konkretan szazezrek jutnak erre a sorsra. mert lakni kell valahol, akkor is ha kurva draga...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.10.31 22:23

Lakást venni és bérbe adni az egyik legjobb befektetés mostanában. Általában is igaz: az ingatlanok értéke az inflációnál nagyobb mértékben nő. Ez alól egy kivétel volt, a 2009 körüli hullámvölgy és árcsökkenés, ami egyhamar nem fog megismétlődni.

Egyszóval a lakásárak nőni fognak, a határ a csillagos ég!

Nagyon rossz hír ez azok számára, akik saját lakhatásuk megoldása érdekében szeretnének lakást venni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realestate, 2018.10.31 19:32

@atombandi:
Szinte hihetetlen, hogy valaki képes felfogni hogy zajlanak a világban a dolgok... Minden szavaddal egyetértek! Tetszik vagy sem, de meg fognak változni Magyarországon a lakhatási szokások! Egyre többen fognak bérelni azokon a helyeken ahol munka is van... többek közt Budapesten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.10.31 18:51

ez nem igy van, vagy csak reszben. a lakhatas az bizony "letkerdes", tehat mindig lesznek olyanok, akik lakast fognak vasarolni. vegyuk eszre,hogy a videk kiurul es a varosokba koltoznek az emberek. ez nem egy egy orszagra jellemzo, hanem az osszesre. a varosoknak termeszetes hataraik vannak, folyok, heyek stb, nem tudnak a vegtelensegig terjeszkedni. ezeknek a teruleteknek a nagy resze pedig mar beepult. a "maradek" telekarak ezert kilottek az egbe.

magyarorszag is elobb utobb eljut arra a szintre, hogy nem uj hazakat epit, hanem a regiek lebontasaval jut telkekhez. a regi corvin-szigony project pl errol szolt. oriasi penzekbe kerulnek ezek, de ugyanugy, ahogy a benzin sem megfizetheto sokaknak, a lakhatas sem az. a vilagpiaci arak igen rugalmatlanok, ha nem birja az adott terseg nepessege megfizetni, akkor meg fognak jelenni a kulfoldiek, akiknek relativ olcsonak szamit majd.

budapest sokkal olcsobb becsnel, praganal, de pozsonynal is, plane, ha a realbereket vesszuk figyelembe. egy kinainak tokmindegy melyik varosban vesz lakast, marpedig az ujepitesu lakasok zome kulfoldi tulajdonosok kezebe kerul. valahol egeszen hihetetlen szamokat olvastam, ha elosztjuk 2-vel, meg ugy is kurva sok. szoval nem, nem a helyi lakossag fizetokepessege a meghatarozo az arak szempontjabol, a mol sem kerdezi meg, hogy mit szolnal a 400 ft-os benzinarhoz, ennyi az ara, ha megveszed, akkor tied, ha nem, akkor mehetsz keresni az alternativakat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html