Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ingatlanpiac legtöbb szegmense felfelé ívelő szakaszban van, ennek megfelelően nőnek az indexek. A bérlői kereslet sok lokáció esetében erősödik, a kihasználatlanság jellemzően csökken. A finanszírozási környezet barátságos és ebben nemigen lesz változás a következő 2-3 évben, dacára az esetleg növekedő kamatoknak. A szabályozás sem ellenséges, kivéve a kiskereskedelmet. Az általános trend alól kivételt jelent az építési telkek piaca, ahol a szabályozás változása elég jelentős bizonytalanságot szült - foglalta össze lapunknak a jelentés főbb megállapításait Petz Raymund, a GKI ügyvezetője.

Az árakra vonatkozó várakozásokról úgy vélte, az üzleti szegmensekben a várható eladási árak és bérleti díjak nagyjából követik az előre jelezhető inflációt. E téren tehát nem érződik óriási fellendülés. A lakásárak kapcsán azonban kiemelte, hogy az elmúlt évek felméréseinél a válaszadók rendre alábecsülték a később bekövetkezett áremelkedést, ez várható most is.

Az ltp-k államit támogatásának megszüntetése  csak 2-3 év múlva jár majd érezhető hatással, ami akkor is inkább a felújítások esetében jeleik majd meg. A Fundamenta már reagált is a megszüntetésre, ezt a többiek is követhetik - vélte a szakértő, megjegyezve, hogy a jelenlegi magyar gazdaságpolitika általában nem preferálja a semleges, piaci alapú mechanizmusok támogatását, sokkal jobban szereti személyesen is kijelölni a kedvezményezetteket, ezt történt most is.

Íme, a számok:

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe októberben 5, míg az országos mutató 4 ponttal emelkedett az előző (júliusi) felméréshez képest. Az országos index éves alapon 7, a fővárosi 11 ponttal nőtt, s ezzel mindkét mutató esetében újabb historikus csúcsot jelent.

Az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait egyetlen számba sűrítő fővárosi és országos indexek 9 illetve 5 ponttal nőttek az előző megkérdezéshez képest, az index történetében még sosem lehetett ilyen magas értékekkel találkozni. A válaszadó ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően határozottan javultak, de a vidéki körzetekben valamelyest romlottak.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest jelentősen élénkültek. Júliushoz képest ugyan a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) nem történt változás, de a valószínű szándékú körben 27 százalékpontos növekedés következett be.

A lakossági kilátások meghaladták 10 éves csúcsukat. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 22 százalékpontos a bővülés.

Még ne szálljon ki a befektetésből!

A lakásárak várhatóan tovább nőnek, aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből, még ne készüljön lakása eladására. A növekedés várt üteme a használt lakások körében júliushoz képest alig változott (a következő egy évben 2-5 százalék közötti emelkedés valószínű), az új építésűeknél 2-3 százalékos lehet a drágulás.

Júliusban jelentősen romlottak a telekpiaci kilátások, októberre csak a budapesti index korrigált pozitívan (negyedéves alapon 10 ponttal), az országos tovább csökkent (3 ponttal).

Csúcson az irodapiac

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. harmadik negyedévében enyhén tovább emelkedett (92 százalékra). A GKI fővárosi irodapiaci indexe 3, az országos mutató 7 ponttal emelkedtek. Éves összevetésben a fővárosi indexnél 15, az országosnál 8 pontos a növekedés. Mindkét index értéke historikus csúcsot ért el. A felmérés alapján a következő egy évben 2-3 százalék körüli bérleti díjemelkedés várható.

Régen látott mértékben javultak a kilátások a fővárosi üzlethelyiség-piacon, míg vidéken kisebb romlás volt tapasztalható. A bérleti díjak esetében 2-3 százalékos emelkedés várható a következő egy évben.

Az élénk gazdasági növekedés a logisztikai ingatlanok kihasználtságát magasan tartja. A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 90 százalékos. A bérleti díjakra vonatkozó várakozások 2-4 százalékos emelkedést valószínűsítenek a következő egy évben.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel