A lakásárak évek óta tartó emelkedése mellett is jelentős a kínálat a 20 millió forint alatti lakásokból, különösen a vidéki nagyvárosokban. Az ingatlan.com legfrissebb összesítése szerint a megyei jogú városokban és a fővárosban augusztus közepén érvényes lakáshirdetések 13 százalékában jelöltek meg 20 millió forint alatti árat, sok vidéki városban jóval magasabb volt az arányuk. A szegedi lakáshirdetések között minden negyedik, a nyíregyháziaknál 41 százalékot, a miskolciaknál közel kétharmadot tesz ki ezek aránya.

A 20 millió forint alatti árkategória azért is érdekes, mert vannak olyan városok, amelyekben a panelek és a téglalakások árai között már jóval kisebb a különbség az utóbbiak javára. Sőt, két városban, Békéscsabán és Miskolcon a panellakások átlagos négyzetméterára meghaladja a téglalakásokét - emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Húsz millióért Salgótarjánban lehet a legnagyobb, akár 89 négyzetméteres téglaépítésű lakást is megvenni, a családi ház kínálatban pedig 127 négyzetméterest is kínálnak ennyiért. Egerben 57 négyzetméteres téglalakást, 66 négyzetméteres panelt, valamint 86 négyzetméteres családi házat árulnak ebben az ársávban.

A legdrágább vidéki nagyvárosok közé tartozik Debrecen, ahol 20 millióért egy 40 négyzetméteres téglalakás tulajdonosává válhat valaki, ha pedig családi házba költözne, 69 négyzetméter jön ki ebből az összegből. A fővárosban egy 31 négyzetméteres panelre, vagy egy 29 négyzetméteres téglaépítésű garzonra futja a 20 millióból az augusztusi négyzetméterárak mellett - fogalmazott Balogh László, aki ebben az árkategóriában fokozódó keresletre számít.