Szélsőséges kilengés nélküli, de azért igenis érzékelhető változás állt be az ingatlanpiacon a koronavírus uralta hónapokban: a járvány hatással volt az árakra, és a tranzakciószámokra, és az értékesítési időre. Az OC közreműködésével értékesített ingatlanok forgási sebessége a legnépszerűbb lakástípus, a panelek esetében is lassult, összegezte a cég legfrissebb tanulmányának megállapításait Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető szerint a tendencia elsősorban a nagyobb városokra érvényes, a fővárosi agglomeráció településeit és a családi házak piacát kevésbé fogta meg a vírus.

Bár még mindig panellakást lehet a leggyorsabban eladni, az értékesítési idő nőtt és már megközelítette a téglalakások eladásához szükséges intervallumot. Az átlag 93 nap, ez 24 nappal, nagyjából 35 százalékkal több a 2019-ben tapasztalt 69 napnál. A  településtípusok közötti különbség is nagyobb, míg a belvárosban a 2019-esnél is kevesebbet, 76 napot, Budán és a régió központokban  85 napot kellett várni a megfelelő vevő érkezéséig. A kisebb megyei jogú városokban 105 nap, Pest megyében 112 nap, a kisebb városokban négy hónap, a kis településeken átlagosan 135 nap  az átlagos várakozási idő. Az eladási idő a Belvárostól eltekintve mindenhol legalább 30 százalékkal hosszabb, mint 2019-ben.

Nagy a területi szórás

A téglalakások értékesítéshez - 2014 óta először - több mint száz nap kellett, az országos átlag 109 nap, ami 25 százalékkal hosszabb mint egy évvel korábban. Budapest belvárosában, Budán és a külső pesti kerületekben, valamint a kisebb megyei jogú városokban az átlaggal megegyező a forgási sebesség. A régióközpontokban és Pest megyében 100 napot kellett várniuk az eladóknak. Ebben a szegmensben is a kisebb településeken kellett a leghosszabb idővel számolniuk a tulajdonosoknak, itt átlagosan kéthetes szórás alakult ki (118-136 nap). Ezek az értékek mindenhol magasabbak a 2019-ben mért adatoknál. Az agglomerációban csak 10 százalékkal, Budapesten és a megyei jogú városokban 20 százalékkal, az ennél kisebb városokban 30 százalékkal változott a forgási sebesség.

A családi házaknál ugyanakkor nem tapasztalt lassulást az OC. "Országos átlagban a tavalyi évvel megegyező értékkel számolhattak az eladók, de területileg némileg átrendeződött a piac" - fogalmazott az elemzési vezető. Pest megyében 11 százalékkal rövidült az értékesítési idő, és az átlag 148 nap az elmúlt tíz év legalacsonyabb értéke a térségben. Ezzel szemben Budapesten nőtt a forgási sebesség,amit érdemes árnyalni.

Az átlagnál jobb szám is rosszabb, mint egy éve

Budán a 155 nap ugyan kedvezőbb az átlagnál, de 2019-hez képest ez is 30 százalékkal hosszabb eladási időt jelent. A külső pesti kerületekben átlagolt 124 nap 1,5 százalékkal nőtt, de ennek ellenére ez a tavalyi év legalacsonyabb értéke ebben a szegmensben. A megyei jogú városokra öt-öt és fél hónap a jellemző, ami a forgási sebesség 5-8 százalékos lassulásának felel meg. A kisebb településeken fél évnél hosszabb idő kellett egy családi ház értékesítéséhez.