Lakásépítés: vidéken nagyot fordult a világ

Idén az első negyedévében 4775 új lakás épült, 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 7032 volt, 27 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában, a csökkenés vidéken drasztikus - közölte a KSH.
Szepesi Anita, 2020. május 6. szerda, 09:03
Fotó: Pixabay

Budapesten 1184 lakást vettek használatba, 29 százalékkal többet, mint egy éve ilyenkor. Minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma: a megyei jogú városokban 8,1, a többi városban 44, a községekben 38 százalékkal. A növekedés dacára darabszámban még mindig óriási a lemaradás Budapesthez képest, mert az sem a megyei jogú városokban,  sem a községekben nem az új lakások száma (megyei jogú városok 978 darab, községek 968 darab az egész országban).

A természetes személyek által épített lakások aránya 45 százalékról 43 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 54 százalékról 57 százalékra nőtt 2019 azonos időszakához képest.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 48 százaléka családi házban, 46 százaléka többlakásos épületben, 1,5 százaléka lakóparkban található.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 0,7 négyzetméterrel, 96,5 négyzetméterre nőtt 2019 első negyedévéhez viszonyítva.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 7032 volt, 27 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Az új lakások körülbelül felét, 51 százalékát a fővárosban tervezik felépíteni.

Az építendő lakások száma Budapesten szinte alig (1,1 százalékkal), a többi településkategóriában viszont jelentősen csökkent: a megyei jogú városokban 50, a többi városban 41, a községekben 36 százalékkal.

Budapesten az első negyedévi használatbavételi engedélyek durván háromszorosára adtak be engedélyezési kérelmet, illetve egyszerű bejelentést, a megyei jogú városokban és a községekben nagyjából ugyanannyit terveznek építeni, mint az első negyedévi használatbavételi engedélyek száma, ami jelentős zuhanást vetít előre, miután az átadásoknál átlagosan az engedélyek felével, kétharmadával érdemes számolni.

Az építtetők az esetek 37 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb (4,5 százalék), a községekben a legmagasabb (95 százalék).

A kiadott új építési engedélyek alapján 34 százalékkal kevesebb, összesen 2369 lakóépület építését tervezik. A tervezett nem lakóépületek száma 869, 12 százalékkal kevesebb

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.05.06 09:42

Kicsit soknak találom a különbséget a kormány állításai és a valóság között.
Építőipar válságban, de hat álláshirdetésből 4 oda keres, 1 vagyonőrit, 1 pedig szakácsot.
Fura nem?
Turizmus. Tegnap a hîradókban a szállodások azt nyilatkozták, hogy telik a foglalás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html