Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2018. júniusa óta 19 budapesti projekttel több jutott a megvalósítás különböző szakaszába, az épülő és tervezett lakások száma 10 százalékkal, 2,2 ezer darabbal nőtt. Budapesten 471 beruházásban mintegy 33,5 ezer épülő lakás jelenik az online felületeken. Ezek közel harmada még csak tervezett, azaz még nem elérhető a vásárlók számára. A beruházók, mintegy 6,5 ezer lakást kínáltak megvételre a júniusban, amely az épülő és tervezett lakásállomány csaknem 20 százaléka.

Budán átlagosan 70, a pesti oldalon pedig 72 épül lakás épül átlagosan egy beruházás keretében. A korábbi felmérések idején jóval nagyobb volt a különbség a budai és a pesti projektek átlagos lakásszáma között, azonban immár Budán is jellemző a nagyobb lakásszámú projektek építése. A pesti külső kerületekben rendszerint kevesebb lakások beruházásokat terveznek.

Budapesten a listavezető a XIII. kerület népszerűsége töretlen, összesen 90 beruházásban hirdetnek itt eladó lakásokat, ez a megvalósítás különböző fázisában lévő fővárosi társasház projektek ötödét jelenti.

Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a fejlesztők dolgát megkönnyíti, hogy a kerületben nagy, sokszor tömb méretű ingatlanok érhetőek el, amelyeket hatékonyan tudnak beépíteni, nem véletlenül kedvelt a nagy lakásberuházó cégek körében a kerület.

Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján Budán a XI. kerület 58, a III. kerület 54 projekttel és a II. kerület 33 projekttel. A pesti oldalon Józsefváros (VIII. kerület) 34 és Ferencváros (IX. kerület) 33 projekttel, míg Zugló (XIV. kerület) 32 projekttel bővíti leginkább a kínálatot . Az átlagár Budapesten négyzetméterenként elérte a 960 ezer forintot, ami 16 százalékos növekedés éves szinten.

A fajlagos átlagár az I., II., V., VI. és a XII. kerületben a legmagasabb, egymillió forint feletti a tipikus, míg a sor másik végén álló XXIII. kerületben500 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A többi külső pesti kerületben  560 - 800 ezer forint közötti az átlagár.

A megyei jogú városokban 319 társasházi lakásprojekt volt elérhető 2019 júniusában az OC felmérése szerint, ezekben összesen 9,3 ezer új lakást árulnak, jellemzően 510 ezer forintos fajlagos áron. A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert. A felsorolt négy városban található az online meghirdetett újlakás-projektek fele. Győrben épül  legtöbb lakás, 1730, Szegeden 1164, Debrecenben pedig 1100 új lakást kínáltak. Mindhárom városban az épülő lakások legalább 29 százaléka szabad volt a felmérés időpontjában.