Az Otthon Centrum (OC) által az idei első kilenc hónapban értékesített telkek közül a kisebb településeken található, külterületi, zártkerti, 1000-1500 négyzetméternél nagyobb parcellák ára volt fajlagosan a legalacsonyabb, négyzetméterenként akár még az ezer forintot sem érte el. Ilyen ingatlanok szinte az ország minden régiójában találhatóak, de Zala, Heves vagy Borsod-Abaúj Zemplén megyében fordulnak elő a leggyakrabban. Ugyanakkor kis szerencsével vagy kivárással akár a főváros vonzáskörzetében is akad ilyen lehetőség, Csemőn vagy Tatán is előfordult hasonló árfekvésű tranzakció az OC gyakorlatában.

A lakásépítésre alkalmas területek árát több tényező befolyásolja: a telek méretén túl a beépíthetőség mértéke is fontos tényező, nem mindegy, hogy egy vagy több családi ház, esetleg többlakásos épület építhető-e az ingatlanra - sorolja az árat meghatározó tényezőket Soóki-Tóth Gábor, az OC vezető elemzője.

Döntő az elhelyezkedés és a közművekkel való ellátottság is. A városközponttól távolabbi területek általában olcsóbbak, de ezt az egyes városrészek presztízse is nagyban befolyásolja. A regionális különbségek jól érzékelhetőek, nagyobb a kereslet a városok és városkörnyéki települések beépíthető területeire, illetve a Balaton-parti településeken kínáltakra, mint a városoktól távolabb fekvő, kisebb helyeken árult telkekre.

Van ahol lakásárban mérik a telkeket

A legdrágább ingatlanok Budapesten keltek el, itt a helyszűke miatt a társasház-fejlesztésre alkalmas telkek árai a legmagasabbak. A belvárosban 360-380 ezer forintot is kifizetnek egy négyzetméternyi telekért, amiért a pesti külső kerületekben akár egy négyzetméternyi lakást is lehet venni. A belvároshoz közeli kerületekben ennél valamivel olcsóbb egy négyzetméternyi telek átlagára (260 ezer forint), míg Buda felé haladva 130- 170 ezer forintra mérséklődnek az árak. A külső kerületekben 20 és 60 ezer forint közé csökken a négyzetméterár.

A családi házak építésére alkalmas külső kerületi telkek 10 ezer forintos négyzetméterártól indulnak, Budafokon már magasabb az átlagár (40 ezer forint), ami a budai oldalon tovább nő 50-80 ezer forint közé. Jellemző, hogy a magasabb fajlagos ár kisebb telekmérettel társul. Ahogy távolabb megyünk a városhatártól, egyre kedvezőbb a fajlagos telekár: Budaörsön, Nagykovácsiban és Ürömön 40-60 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző, míg a Solymáron ennek nagyjából a fele, 25 ezer forint körüli az átlagár. Az ország keleti felében Miskolcon már 5-7 ezer forintos négyzetméteráron is volt telek adás-vétel, Nyíregyháza külső kertvárosrészeiben (Borbánya, Oros) 9-10 ezerért lehetett egy négyzetmétert vásárolni.

Debrecenben lakótelkeket átlagosan 16-18 ezer forintos négyzetméteráron értékesítettek, de a belvárosi fejlesztési telkek négyzetmétere elérte 50 ezer forintos határt.

A Balaton is más világ

Sajátos térség a Balaton környéke: a vízparti települések országos vonzerejét jelzi, hogy a hivatalos lélekszámhoz viszonyítva kiugróan magas az adás-vételek száma. Amíg Somogyban - Siófok Töreki városrészében, Balatonföldváron, Balatonlellén, Szárszón - általában 4-5 ezer forint a lakó és üdülő telkek fajlagos ára, addig az északi part - Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonakali, Örvényes -lakótelkei 15-18 ezerért keltek el négyzetméterenként. Ugyanakkor Veszprém megye más városaiban (Pápán vagy Ajkán) 4-5 ezer forintos négyzetméteráron lehetett lakótelket venni, Várpalotán pedig már 3500 forintért.