Az év eleji gyorsulásra  már korábban is számítottunk, mivel sokan tartanak a lakások további drágulásától, ezért minél hamarabb szeretnének lépni. Többen azért is előrehozták az adásvételeket, mert az infláció ellenszereként alkalmazott kamatemelések miatt drágulás látható és várható a lakáshitelek terén is - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy a  befektetési célú vásárlók viszonyulása a helyzethez még kérdéses, mivel már számos olyan befektetés elérhető, ami az ingatlanoknál magasabb hozamot biztosít. A vevők aktivitása várhatóan lecseng az első félév végére, ami őszre új helyzetet eredményezhet az ingatlanpiacon.

Hány nap kell az eladáshoz Budapesten?

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy Budapesten továbbra is a panellakások kelnek el a leggyorsabban. Balogh László a lakótelepi lakások sikere nem meglepő, hiszen olcsóbbak a téglaépítésű társaiknál és a családi házaknál.

Idén a fővárosi panelek már 51 nap alatt gazdára találtak a tavalyi első negyedév 85 napjával szemben. A téglaépítésű fővárosi lakások értékesítési ideje az idén 102 napra csökkent. Ugyanez tavaly átlagosan 113 napig tartott.

A fővárosi családi házak eladóinak az idén átlagosan 144 napot kellett várni egy-egy vevőre szemben a tavalyi 121 nappal.

Az idei adatok alapján március első két hetében a házak nagyon gyorsan, 65 nap alatt elkeltek, míg januárban és februárban jóval több idő volt szükséges az eladáshoz - fogalmazott Balogh László.

Vidéken ennyit kell várni

A Budapesten kívüli piacon is jól látszik a gyorsulás. Ebben az évben a megyei jogú városi lakások 61 nap alatt keltek el, miközben 2021-ben ehhez több mint egy hónappal több időre, 102 napra volt szükség átlagosan. A megyei jogú városokban lévő házakra is hamar bejelentkeztek a vásárlók: az idén 95 nap alatt elkeltek, míg a múlt évben viszont 144 nap volt a jellemző.

A kisebb városok lakásainál a tavalyi 110 napról 82 napra csökkent az eladási idő, a családi házaknál pedig 162 napról 123 napra. A községek adatai nézve pedig kiderül, hogy az ottani házak 128 nap alatt elkeltek az idei adatok szerint, míg ugyanez 2021-ben több mint 166 nap alatt történhetett meg.