Vásárlás vagy bérlés? Ezt tervezik a fiatalok

Idén a felnőtt magyar lakosság ötöde tervezi ingatlan vásárlását, derült ki a Duna House (DH) és a Reacty Digital kutatásából. A leendő vásárlók közül sokan olyan fiatalok, akik már élettárssal élnek, igaz, még gazdaságilag inaktívak. Ők átlagon felüli arányban laknak albérletben, legnagyobb részük ki tudja használni az Otthonteremtési program nyújtotta támogatásokat, kedvezményeket.
Szepesi Anita, 2021. február 8. hétfő, 10:05
Fotó: Pixabay

Az első lakásvásárlók az elmúlt két évben egyre markánsabb szereplői voltak a piacnak. A legújabb kutatásunk alapján ez a szerepük továbberősödik idén, amelyhez nagyon jó támogatási lehetőségek közül tudnak választani  - közölte Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője. Mminden harmadik leendő vásárló tervezi is ezeknek a segítségeknek az igénybevételét.

A felmérésben megkérdezett 18-59 évesek kétharmadának (63 százalék) van saját ingatlana. Minden ötödik válaszadó ingatlan vásárlását tervezi 2021-ben, és a vásárlást tervezők bő ötöde (22 százalék) ezt lakáshitel, csok vagy babaváró segítségével tervezi megtenni.

A vásárlást tervezők között többségben vannak a 18-29 évesek, akik jellemzően az átlagosnál nagyobb arányban élnek albérletben. A felmérésben résztvevők között többen vannak a vásárolni szándékozók (20 százalék), mint az eladni szándékozók (13 százalék), a közös metszet, azaz akik eladni és vásárolni is szándékozók részaránya 8 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK