Nagyot fékezett a lakáspiac

Kevesebb mint 10 ezer használt lakás talált gazdára az első félévben Budapesten, ez jelentős, 46 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest a hivatalos adatok alapján. A fővárosi használt lakások átlagos 720 ezer forintos kínálati négyzetméterára május óta stagnálva elérte a tetőpontot, ami pedig a saját célra vásárlóknak kedvezhet - írja elemzésében az ingatlan.com.
Szepesi Anita, 2019. október 29. kedd, 09:13
Fotó: Pixabay

Végét járja a budapesti lakáspiacot korábban jellemző pörgés, Budapesten a KSH szerint majdnem felére zuhant a forgalom. Az első félévben a fővárosban 9941 használt lakás kelt el a hivatalos - egyelőre még nem teljes körűen feldolgozott - adatok szerint, ez 46 százalékos csökkenés éves összevetésben. Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője ugyanakkor arra számít, hogy a végleges adatok feljebb húzhatják az elsőre durva visszaesésről tanúskodó számokat.

Mindenesetre erős jelzés a mostani hivatalos adatsor. Számítani lehetett erre, a nyári hónapokban ugyanis harmadával csökkent a kereslet Budapesten.

Az árakon is látható a megtorpanás az ingatlan.com elemzése szerint. Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára októberben 720 ezer forint volt, ami lényegében stagnálást jelent a szeptemberi 717 ezer, illetve a májusi 712 ezer forinthoz képest, igaz, éves szinten még 18 százalékos drágulásnak felel meg.

A budapesti lakáspiacról részben az új, magas hozamú államkötvény nyári megjelenése miatt a befektetési célú vásárlók egy része eltűnt. Az áremelkedés megtorpant, ami pedig a saját célra vásárlóknak kedvezhet, növekedhet a mozgásterük egy-egy alku esetén. Árcsökkenésre azonban egyelőre még nem lehet számítani, a legfrissebb adatokból inkább az látszik, hogy elérték a plafont a budapesti használt lakások árai - mondta Balogh.

Vidéken még kitart a lendület

A megyeszékhelyeken több mint 30 százalékkal csökkent a forgalom, de a később beérkező adatok még javíthatják a statisztikát. A vidéki lakáspiacról Balogh azt mondta, több vidéki nagyvárosban - Budapesttel ellentétben - az elmúlt félévben is emelkedtek az árak.

Debrecenben például a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára októberben 471 ezer forint volt, ami májushoz képest 3 százalékos drágulást, éves szinten pedig 33 százalékos áremelkedést jelent. Győrben tavaly októberhez képest 22 százalékkal, májushoz képest pedig 5 százalékkal 432 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

HOZZÁSZÓLÁSOK