Az Otthon Centrum a megyei jogú városokban végzett felmérése szerint 278 társasházi lakásprojekt volt elérhető 2021 márciusában, ezekben összesen 7 806 új lakás épült. A 23 megyei jogú város közül a legtöbb beruházás Debrecenben és Szegeden van folyamatban (36-36), de a harmadik Győr is csupán eggyel maradt le. Ebben a három városban található az online meghirdetett új projektek 38,5 százaléka.

Az épülő új lakások száma is ebben a három városban a legmagasabb, de a sorrend megfordult: Győr feljött az első helyre (1 730), amelyet Szeged (1 066) és Debrecen (724) követ.

Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sem indult projekt, míg Szekszárdon mindössze egyetlen futó beruházásban kínáltak új lakásokat a felmérés időpontjában.

Idén márciusban ugyan csaknem ugyanannyi (42) projekt indult, mint tavaly ilyenkor (41), az összes projektszám és az épülő lakások száma azonban csökkent a Coviddal sújtott egy év alatt: márciusban 12 százalékkal kevesebb projekt volt elérhető 2020 első negyedévhez képest, míg a lakások száma 13 százalékkal maradt el a korábbi értéktől.

Ugyanakkor az új lakások négyzetméterára a megyei jogú városokban egy év alatt 9,5 százalékkal tovább emelkedve átlagosan 643 ezer forintra nőtt, ami már eléri a külső pesti kerületek használt lakásainak négyzetméterárát.

A megyei jogú városok között Debrecenben a legmagasabb a fajlagos ár, négyzetméterenként 838 ezer forint,  amit Veszprém követ 715 ezer forinttal. A legkedvezőbb árfekvésű város Hódmezővásárhely, ahol átlagosan 400 ezer forintért kínálták az új lakások négyzetméterét. A városok több mint felére a 400-560 ezer forint közötti ársáv a jellemző.