Lakáspiac: bankgarancia és letéti számla védhetné a vásárlót?

Osztrák mintára Magyarországon is készülhetne törvény az ingatlan fejlesztőkről, amely előírná, hogy az új lakást vásárló által befizetett vételár banki letéti számlára kerül, vagy a bank garanciát vállal az esetleges visszafizetésre, de felelősségbiztosítással is garantálni lehetne azt, hogy a vásárló nem veszíti el a pénzét - mondta Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért Egyesület ügyvezető elnöke a Fundamenta Lakásvásár kísérő konferenciáján pénteken, Budapesten.
MTI-Eco, 2012. március 9. péntek, 19:29
Fotó: Napi.hu

Ma az új lakást vásárlók megvárják, amíg elkészül az épület, és csak azt követően szerződnek, holott tíz évvel ezelőtt még a rajzasztalról keltek el a lakások. Maráczi Zsolt javaslata azt szolgálná, hogy a vásárló az épület korai szakaszában is szerződhetne és fizethetne úgy, hogy eközben nem kellene aggódnia, hogy a fejlesztő csődje miatt elveszíti a pénzét.

A fejlesztő szemszögéből Kiss Gábor, a Nanette Construction Hungary ügyvezető igazgatója vázolta a problémát, amely alapvetően a fejlesztő és a vevő közti bizalomtól függ. Egy sok projektet levezényelt, ismert fejlesztő nagyobb bizalmat kap, mint egy ismeretlen, de ma akkor sem fizet a vevő 20 százaléknál több előleget. A nagyobb vételár részt csak akkor hajlandó kifizetni, ha már utána költözhet is a lakásba. A bizalmat mindenképpen növeli, ha a fejlesztő mellé bank társul - tette hozzá Kiss Gábor.

Az ügyvezető jogi akadályt is látott, mivel 2009 óta nem lehet az ingatlan-nyilvántartásba széljegyet bejegyeztetni a még nem albetétesített társasházi lakásokra. Ez azzal az elméleti veszéllyel jár, hogy a lakás akár többször is eladható, anélkül, hogy az ingatlan nyilvántartásban nyoma lenne.

A megbízhatóság erősítését hangoztatta Ferencz Iván, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. vezető jogtanácsosa is. A vevő akár olcsóbban - alacsonyabb kamattal is - kaphatna hitelt, ha a bank ismerné az előéletét - vetette fel. A hitel összege nagyobb lehet, ha a lakás korszerű, kevés energiát fogyaszt, mivel ilyenkor a vásárló rezsi-megtakarítása hiteltörlesztéssé alakítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mr. Dickinson, 2012.03.10 19:11

Hú, de gyorsan eszébe jutott valakinek.

De szerintem nem a bizalmatlanság az, amitől vége van a lakások rajz alapján történő elkapkodásának....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html