Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eddigi kormányzati kommunikációtól eltérő megfogalmazásban beszélt a kedvezményes újlakásáfáról ma a Világgazdaságnak adott interjúban Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

A jelenlegi alacsony, 5 százalékos lakásáfa 2020. január 1-jéig van hatályban, majd visszaugrik 27 százalékra. Arra kérdésre, hogy várható-e a kedvezmény idejének meghosszabbítása, a politikus úgy fogalmazott: "A gazdasági tárcánál van a szakma javaslata, meg kell vizsgálni, hogy a hosszabbítás mit jelent a költségvetés és a gazdaság szemszögéből. Nem zárom ki, hogy kedvező döntés születik."

Bő egy hónapja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy interjúban azt mondta, hogy a korábban meghirdetett 2019 végi dátumon túl nem marad a kedvezményes építőipari áfa, a kormány asztalán nincs olyan javaslat, ami kitolná ennek határidejét.

A miniszter szerint azért pörgették fel az építőipari vállalkozások a beruházásaikat, mert ez egy fix határidő. Ha ez a határidő nem lett volna, valószínűleg sokkal lassabban, kényelmesebben álltak volna ehhez a lehetőséghez, így pedig az emberek élni szeretnének ezzel a kedvezményes áfával - magyarázta akkor a tárcavezető.

A kormánynak azon kettős célja, hogy a demográfiai trendek megfordításában segítsen - vagyis hogy kedvezményesebbé, elérhetőbbé tegyék a lakás megszerzését a gyermeket vállalók számára, ugyanakkor a gazdaság is a beruházási oldalról kapjon az építőiparon keresztül támogatást -, megvalósult, és ezt folytatni kell. Ha eljutunk a határidőhöz, el lehet gondolkodni azon, hogy érdemes-e kitolni, de most nem ez a hatályos, a parlament által elfogadott adójogszabály 2018-ra - mondta Varga.

Az ágazati szereplők már régóta lobbiznak a kedvezmény hosszabbítása érdekében. Az érvelésük szerint ugyanis ha 2017 végén-2018 elején nem születik döntés az új lakások áfájának a 2019 utáni alacsonyan tartásáról, akkor az ingatlanfejlesztők egy része nem vág bele újabb építkezésekbe, mivel egy-egy nagyobb építési projekt átfutási ideje 18-24 hónap.

Címlapkép forrása: Pixabay.