Egyre nagyobb jelentősége van az ingatlanpiacon az energiahatékony megoldásoknak. 2012 januárjától minden lakóépületre kötelező lesz az energiatanúsítvány tulajdonjog-váltásnál avagy bérleti tranzakciók esetén. Az uniós direktíva alapján bevezett igazolvány kötelezővé tétele a várakozások szerint vélhetően valamelyest lelassítja majd az adásvételi ügymenetet. Bár a lakáspiaci és lakásépítési aktivitás továbbra sem verdesi az eget, a jövőre újrainduló szocpol élénkítheti a keresletet. A támogatásnál egyebek mellett új elemként az otthon energetikai minősítését is figyelembe fogják venni, ahogyan azt a kormányfő és a gazdasági miniszter októberben bejelentette. A piaci kínálatban számos, megújuló energiaforrást (többnyire földhőt) alkalmazó lakás ajánlatával találkozhatunk, míg más fejlesztők a fűtési költséget hagyományosabb megoldásokkal alacsonyan tartó megoldásokkal hirdeti az ingatlant.

A jövőre bevezetendő energiatanúsítvány sokakat ráébreszthet, hogy nem mindegy milyen lakást vásárol - mondta el Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője a Napi Gazdaság érdeklődésére. Ez az eladói, építői oldalt is az energiatakarékos építések felé terelheti. Természetesen a folyamatosan növekvő energiaárak is kényszerhelyzetbe hozzák a lakosságot, de megfelelő állami, EU pályázatok nélkül kevesen tudnak beruházni.

Mindazonáltal az elmúlt időszakban újlakás-fejlesztések nem indultak nagyobb méretekben. A kisebb társasházi építkezések esetében pedig inkább az energiatakarékos építési megoldásokra való törekvés volt jellemző, mint a megújulók alkalmazása. Sajnos volt néhány balul végződő projekt, ami szintén rontotta az ilyen irányú projektek prszetízsét. Ezek főleg geotermikus (talajszondás) eljárásra alapoztak, de alulméretezés, vagy kivitelezési problémák miatt nem érték el a várt eredményt. (Sőt, a rossz méretezés egyik oka a magas áramár.) Jellemzően nem, vagy csekély mértékben drágábbak ezek a lakások a többinél. A beruházók kevésbé elkötelezettek, inkább jó marketingfogásként kezelik, vagyis a szolgáltatásbővítés előnyt jelent a piaci versenyben - fogalmazott.

Válságálló megoldások

A válság az iroda- és ipari ingalanok, üzlethelyiségek piacát is megviselte, de az igények itt is átalakulóban vannak. A megújuló energiás alkalmazásokat beépítő fejlesztések a piac egészével egyetemben lelassultak az utóbbi időben, inkább kisebb, specifikusabb fejlesztések történnek a kereskedelmi ingatlanok piacán - vázolta a helyzetet Borbély Gábor, a CB Richard Ellis elemzője. Ezzel együtt a rezsiköltségek radikális leszorítása az energiahatékonyság fokozásával, illetve megújuló energiaforrások alkalmazásával mindinkább szempont már a tervezés, kivitelezés során. Napjainkban már minden fejlesztő számol - ha nem is a megújuló energiaforrásokkal, de az energiahatékonyságot növelő megoldásokkal (árnyékolástechnika, szigetelés, fűtési rendszer), ami komoly költségcsökkenést eredményezhet.

A nagyobb, legalább 800-1000 négyzetméteres bérleményt igénybe vevő nemzetközi cégek külföldön többnyire alaposan megtervezik az új munkakörnyezetet, és már a fővárosban, illetve Magyarországon is igyekeznek érvényesíteni e szempontot. A tapasztalatok szerint, ha egy cég két ház közül választhat, akkor többnyire a kedvezőbb rezsiköltségűt választja, ezt azonban a szakértő szerint főleg anyagi szempontok motiválják. A jövő bérlői számára mind fontosabb lesz, hogy - akár magasabb bérleti díj mellett is - a technológia által lehetővé tett megtakarítást realizáljanak. Az átlagosan 10-15 eurós négyzetméterenkénti bérleti díjak mellett a rezsiköltségek 3-4 euróra rúgnak, megfelelő megoldásokkal ezt 1-1,5 euróval lehet mérsékelni. A tapasztalatok szerint ezek a házak már jobban is szerepelnek a recessziós környezetben a kisebb hatékonyságúaknál. Ezt az is mutatja, hogy míg átlagosan 20 százalék körül van a piaci üresedés, addig ezen a területen nem éri el ezt a szintet az üresen álló házak aránya.

Nehéz általános trendet fölfedezni az újlakás-piacon megújuló energiát alkalmazó fejlesztéseknél - mondta Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója. Egyelőre a megújuló energia alkalmazása tekintetében tömeges igényekről nem lehet beszélni. A megújuló energiák hasznosítása ma sokszor a felhasználók, lakók részéről nagyfokú környezettudatosságot, az életmódjukat tekintve bizonyos lemondásokat követelhet meg, ami nem feltétlenül tudatosult az emberek egy igen jelentős részében - igaz ez még akkor is, ha a környezettudatosság hónapról-hónapra terjed.

Még nem lehet áthárítani

A megújuló energiát hasznosító lakások fajlagos bekerülési költsége magasabb, mint a hagyományos megoldásokat alkalmazó lakásoké. Itt kell megemlíteni, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint Magyarországon jelenleg csak megújuló energia ellátású épületek engedélyeztetése gyakorlatilag nem lehetséges, ezért párhuzamosan a hagyományos megoldásokat alkalmazó rendszert is meg kell valósítani. Ennek az esetleges többletköltségét a mai piaci viszonyok között viszont nem lehet áthárítani a vevőkre - fogalmazott Ádány Tamás, aki szerint a megújuló energiák alkalmazásának számottevő áreltérítő hatása egyelőre nem érzékelhető, hosszabb távon azonban elkerülhetetlen, hogy a környezetbarát és energiahatékony lakások értéke pozitívan eltérjen a hagyományos lakásokétól.

Lakás zöldkártya egyszerűen, magas minőségben! (X)