Lakást akar venni? A tengerentúlon keressen

Az Egyesült Államokban a tavaszi hónapokban értékesített lakások negyede kényszerárverés útján került a piacra.
Pápai Csaba, 2010. szeptember 30. csütörtök, 12:32
Fotó:

Hosszú ideig nyomottak maradhatnak az ingatlanárak az Egyesült Államokban, legalábbis erről tanúskodik a RealtyTrac legújabb felmérése. Az idén 1,2 millió lakás kerülhet kalapács alá az USA-ban, 200 ezerrel több, mint tavaly.

A kényszerárverésen értékesített lakások az idei második negyedévben a piaci átlagár alatt közel 25 százalékkal keltek el. A nyomás az év elejéhez képest ugyan enyhült, hiszen januártól áprilisig minden harmadik gazdát cserélt lakást a hitelintézetek adtak el, a piaci ár alatt átlag 27 százalékkal, ám számottevő javulásra még egy darabig hiába várnak a szereplők - vélekednek a RealtyTracnél.

A szakértők szerint a bankok még jó darabig nyomottan tarthatják az amerikai ingatlanárakat, hiszen mára az ingatlanok közel negyede kevesebbet ér, mint amilyen mértékű adóssággal van terhelve. A RealtyTrac adatai szerint 11,5 millió amerikai úszik az adósságban - otthonuk kevesebbet ér, mint amennyi hitellel van terhelve; közülük kerül ki a legtöbb nem fizető adós.

Douglas McIntyre, a Wall Street 24/7 elemzője úgy véli, az amerikai lakáspiac olyan ördögi körbe kerülhet, amelyből nehéz lesz kiszakadnia. A bankok által forszírozott árverések egyre lejjebb tornásszák az árakat, arra kényszerítve a piacot, hogy - legalább részben - kövesse a hitelintézetek által diktált trendet.

Azokban az államokban (mint például Kaliforniában vagy Floridában), ahol eleve kimagasló a kényszerárverések aránya a hitelbedőlések még gyakoribbá válhatnak - a leértékelődő otthonukban lakó adósok egyre nagyobb hányada dönt majd úgy, nem fizeti a törlesztőrészleteit, hiszen lakásának értéke alulmúlja tartozásának mértékét, s jobban jár, ha hagyja bedőlni a hitelét.

HOZZÁSZÓLÁSOK