Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője szerint a 2016. január-április időszakban az adásvételek közel fele a fővárosban történt. Itt átlagosan 10-25 millió forint közötti, döntően 30-70 négyzetméter alapterületű ingatlanok cseréltek gazdát.

A forgalom ötöde Pest megyéhez köthető, ahol az eladások egy jelentős része 10 -20 millió forint között, a Pest megyén kívüli területeken 4-20 millió forint között alakult.

Budapesten tavaly a használt társasházi lakások fajlagos átlagárai a legtöbb kerületben 1-20 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, az új építésű társasházi lakások ára 20 százaléknál is többel nőtt néhány kerületben. A használt családi házak, valamint panellakások piacára mérsékeltebb, 5-15 százalékos árnövekedés volt jellemző.

Az OC értékesítési tapasztalatai alapján idén az első negyedévében a fővárosban tovább nőttek a lakásárak. Használt társasházi lakásoknál a drágulás megközelítette a 30 százalékot, egyes belvárosi kerületekben meg is haladta azt. Új társasházi, valamint panellakásoknál 25 százalékos a növekedés, míg a családi házaknál 15 százalék alatt maradt a fajlagos árak átlagos emelkedése.

Vidéken is tart a drágulás

Vidéken ennél mérsékeltebb, 1-12 százalékos volt az árnövekedés volt 2015-ben a használt társasházi lakások piacán. Az új építésű társasházi lakások ezt meghaladóan drágultak a nagyobb városokban, így Győrben, Szegeden, Székesfehérváron, Sopronban. A legdrágább Sopron és Győr, ahol 250 ezer forint a négyzetméterenként átlagár, míg Salgótarjánban nem éri el a 100 ezer forintot a KSH szerint.  Voltak városok, közte Zalaegerszeg vagy Eger, ahol 10-20 százalékkal is csökkent az új társasházi lakások átlagos négyzetméterára. A családi házakra és panellakásokra 5 százalékos árnövekedés volt jellemző.

Idén az első negyedévben a vidéki városokban is tovább nőttek az lakásárak. A használt lakások (családi házak, társasházak és panellakások)   5-15 százalékkal, helyenként, például Debrecenben 20 százalékot meghaladó mértékben drágultak. Az új társasházi lakásoknál néhány városban, így például Szegeden vagy Sopronban, az árnövekedés mértéke meghaladta a 15 százalékot, azonban a legtöbb városban 5 százalék alatt maradt.

Bérelni továbbra sem könnyű

A lakásbérleti díjak a tavalyi jelentős emelkedést követően idén a legdrágább területeken nem nőttek tovább, máshol 40-80 százalékos emelkedést mutattak az előző évhez képest. A bérleti díjak nem követték a befektetésre alkalmas, jól kiadható belvárosi elhelyezkedésű társasházi lakások áremelkedését, így a tavaly elérhető 7 százalék feletti hozamszinttel szemben idén 3,5-6,5 százalék körüli a számított lakás-befektetési hozam - írja az OC..

Adataik alapján 2016 első negyedévében a társasházi lakások bérleti díja 1,2-3,2 ezer között alakul négyzetméterenként. Budapesten a legtöbbet a pesti belvárosban és a II. kerületben, a vidéki nagyvárosok közül pedig Győrben kell fizetni. A frekventált területeken, egyetemek, főiskolák közelében, jelentős új munkaerő kereslettel rendelkező városokban biztos bevételre lehet számítani az ingatlankiadásból.