A magyarországi lakóingatlanok és telkek piacán folytatódott az élénkülés az év első hat hónapjában. A kínálat jelentősen növekedett, éves összevetésben az árak is emelkedtek, negyedéves szinten azonban lassult a drágulás üteme. A különböző térségek között pedig továbbra is jelentősek a különbségek - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A használt lakások országos átlagára év/év alapon 28 százalékkal nőtt, az új építésűeké 20 százalékkal emelkedett. A telkeknél szintén 20 százalékos volt a drágulás. A kutatás több mint 50 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a 10 ezer főnél nagyobb települések ingatlanpiacát.

Így nőtt a használt lakások ára

A használt lakások kínálati négyzetméterára június végére átlépte a 300 ezer forintos küszöböt, 305 ezer forint volt az országos átlag. Ez éves alapon 28 százalékos, negyedéves összevetésben 5,5 százalékos emelkedést jelent.

Budapesten az átlagos négyzetméterár 26 százalékkal 418 ezer forintra nőtt egy év alatt, az első negyedévhez képest pedig 3,2 százalékos volt a drágulás. A mérsékelt második negyedéves áremelkedés részben a kínálat bővülésével magyarázható, az első negyedévhez képest ugyanis 15 százalékkal nőtt az eladásra kínált fővárosi használt lakások száma.

Veszprém megyében még a fővárosinál is nagyobb, 34 százalékos volt az áremelkedés, az átlagár 200 ezer forintra nőtt, de itt csak a tavalyi év második felében indult meg a jelentős drágulás. A gazdaságilag erős megyék közül Győr-Moson-Sopron megyében 7 százalékkal 291 ezer forintra, Fejér megyében 19 százalékos áremelkedéssel 224 ezer forintra nőtt az átlagár. Egyedül Baranya maradt ki a trendből, ahol idén június végén ugyanúgy 164 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, mint egy évvel korábban.

Így pedig az új lakások ára

Az új építésűként hirdetett lakások négyzetméterára országos átlagban 418 ezer forint volt június végén, ami 20 százalékos áremelkedést jelent a kínálati piacon éves szinten, az első negyedévhez képest 4 százalékos volt a drágulás.

A fővárosban 544 ezer forintra, azaz 22 százalékkal emelkedett az átlagos négyzetméterár tavaly júliushoz képest, negyedéves szinten mindössze 1 százalékos volt az áremelkedés. Balogh László elmondta, tavaly július elejéhez képest 35 százalékkal nőtt az új építésűként hirdetett fővárosi lakások száma. Leginkább az idei második negyedév volt a kínálatbővülés motorja, az első negyedév végéhez képest 21 százalékkal több új építésű lakást kínáltak.

A fővároson kívül Hajdú-Biharban egy év alatt megduplázódott az új építésű lakások száma, Győr-Moson-Sopronban pedig 55 százalékos volt a növekedés, azaz ezek a megyék a fővárosinál nagyobb növekedést értek el. A kínálatbővüléssel párhuzamosan a szóban forgó két megyében is emelkedtek az árak tavaly júliushoz képest. Hajdú-Biharban 11 százalékkal 353 ezer forintra, Győr-Moson-Sopronban pedig 8 százalékkal 358 ezer forintra nőtt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára az ingatlan.com adatai szerint.

Plafonon a telekárak

A családi házak építésére vonatkozó szabályok enyhítése, a lakásépítés áfájának csökkentése és visszaigénylésére adott lehetőség, valamint a kormányzati lakásprogram a telekpiacon is pörgést hozott.

Bár a fővárosban tavaly júliushoz képest a családiház-építésre leginkább alkalmas 3 ezer négyzetméteresnél kisebb telkek ára 27 százalékkal 47 ezer forintra nőtt, a második negyedévben stagnáltak az árak. A fővárosi telekpiacon a kínálat csökkenésével párhuzamosan következett be a jelentős éves drágulás. Tavaly júliushoz képest több mint 10 százalékkal csökkent az eladó telkek száma. Ugyanakkor az első negyedévhez képest nem volt drágulás és a kínálat is csökkent, így a budapesti telekárak elérhették a plafont - mondta Balogh László.

Pest megyében van jelentős kínálat telkekből, ám ezek átlagos négyzetméterára idén júniusban a tavalyihoz hasonlóan13 ezer forint volt, a kínálat 7 százalékos szűkülése mellett.

Mire számítsunk?

Az előrejelzés szerint a használt lakások piacán komolyabb áremelkedés nem várható, de a kínálat bővülésére számítani lehet, különösen, ha megjelennek az épülőfélben lévő új építésű lakások. Az új lakások vevőinek többsége ugyanis a meglévő használt lakás eladásából finanszírozza az újat - mondta Balogh László.

Az új építésű lakások várhatóan jövőre jelennek meg majd tömegesen a piacon, de  az erős kereslet miatt ez várhatóan nem jár árcsökkenéssel. Egyrészt a csok, másrészt az utóbbi években elhalasztott lakásvásárlások adhatnak muníciót a piacnak - tette hozzá a szakember.