Lakást venne, eladna? - gondokat okozhat az új szabály

Meglehetősen nagy a bizonytalanság a 2012. január elsejétől a használt lakásokra is kötelezően kiállítandó ingatlan-zöldkártya, avagy energiatanúsítvány körül. A vonatkozó kormányrendeletet vélemények szerint nem harmonizálták a jogi környezettel, és a szankciók is hiányoznak belőle.
Major András, 2012. január 1. vasárnap, 09:02
Fotó: Napi.hu

Az ingatlanok energiatanúsítványára vonatkozó hatályos kormányrendelet felülvizsgálatára és jogharmonizációjára lenne szükség a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnökségi állásfoglalása szerint, mivel a jogalkotó nem harmonizálta az ingatlanok energiatanúsítványára vonatkozó hatályos kormányrendeletet az ingatlanok építéséhez, forgalmazásához kapcsolódó jogszabályi környezettel, ezzel jogalkalmazói bizonytalanságot teremtett.

Homályban tapogatózva

A szakmai szövetség tapasztalatai szerint az építésügyi igazgatási hatóság az elmúlt időszakban nem követelte meg az energetikai tanúsítvány bemutatását az új építésű ingatlanok használatba vételi engedélyéhez. Ebből következően várható, hogy 2012. január 1-jét követően a használtlakás forgalmazás adás-vételi szerződéseihez, illetőleg a tartós bérleti szerződésekhez sem lesz kötelezően csatolandó az energetikai tanúsítvány. Amennyiben ez a feltételrendszer marad hatályban, akkor megkérdőjelezhető az energetikai tanúsítvány kiállításának értelme, és elképzelhető egy kedvezőtlen jogalkalmazói, illetve jogkövető magatartás.

Gyakorlatilag lehetetlenné teszik az ingatlanok energiatanúsítványának szabályozási hiányosságai az uniós szándék hatékony hazai érvényesítését - fogalmazott Király Zsuzsanna, az Energiaklub szakpolitikai intézet és módszertani központ projektvezetője (lakossági energiagazdálkodás) blogbejegyzésében. A szakértő szerint nem egyértelmű, hogy kötelező-e a 2012. január elseje után eladott lakásokhoz energetikai tanúsítványt is mellékelni.

A szankciók hiányából kiindulva a szakpolitikai intézet munkatársa szerint gyakorlatilag levezethető az összes többi akadály, így, akikre a jogszabály vonatkozna, még mindig a teljes homályban tapogatóznak. Az építéshatósági és ingatlan nyilvántartási eljárások kellékei közé bő három év alatt sem sikerült odabiggyeszteni a tanúsítványt, mint kötelező mellékletet, az építéshatóságok (tisztelet a kivételnek) tehát nem követelik meg az építtetőktől, az ingatlanügyekkel foglalkozó jogászok pedig teljesen érthetően nem kívánnak további plusz munkát magukra venni, ha az elmaradást úgysem kéri senki számon - fogalmazott.

Figyelmeztető jel

Márpedig Magyarország számára is figyelmeztető lehet, hogy az Európai Bizottság bírósághoz is fordult amiatt, hogy Spanyolország nem ültette át maradéktalanul a nemzeti jogba az épületek energiahatékonyságáról szóló direktíva passzusait. A Bizottság azt kifogásolja, hogy a spanyol szabályozás csak néhány esetben teszi kötelezővé a tanúsítást - írja a buildup.eu. A direktíva átültetésére kitűzött eredeti határidő lejártával, 2009-ben több ország, köztük Magyarország ellen is indult jogsértési eljárás az elégtelen átültetés miatt, azonban a spanyoloké az első eset, hogy valamelyik tagországnak emiatt kell az Európai Bíróság elé állnia.

Mindenesetre a 2012. január 1. után a tanúsítvány beszerzése kötelező, a hazai lakóépületállomány energetikai helyzetének minősítése szempontjából indokolt és szükséges az energetikai tanúsítvány elkészítése.

Mikor nincs szükség energiabizonyítványra?
Amennyiben az épület hasznos alapterülete 50 négyzetméternél kisebb, évente 4 hónapnál rövidebb használatra szól, hitéleti rendeltetésű épület, jogszabállyal védetté nyilvánított épület, mezőgazdasági rendeltetésű épület, olyan épület ahol a belső technológiából származó hőnyereség meghalad egy bizonyos szintet, avagy huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló sátorszerkezetek esetében nincs szükség a zöldkártyára. A tanúsítvány 10 évig érvényes, azonban minden ingatlan eladásánál és 1 évet meghaladó bérbeadásánál újat kell készíteni a tulajdonosnak.

A tanúsítvány elkészítése a lakásszövetkezetek, társasházak számára költségigényes feladatot jelent. A tanúsítvány elkészítését előíró jogszabály a tanúsítást végző személyek költségtérítésére vonatkozóan részben konkrét, részben utalásszerű díjakat is megállapít. A kötelezően, és egyértelműen a jogszabályban meghatározott díjak értelemszerűen alkalmazhatók, azonban a tanúsításhoz kapcsolódó járulékos költségek tekintetében (például a számításokhoz kiegészítő szakértő igénybevétele, feltárás, utazási költség) törekedni kell egy ésszerű, és költségkímélő, egyeztetés útján kialkudott díjtétel megállapítására.

A szervezet hangsúlyozza, hogy a lakásszövetkezeteknek, társasházaknak csak az épületegyüttesre (ingatlanra) vonatkozóan szükséges a tanúsítás megrendelése, elkészíttetése, az ingatlanban lévő lakásokra vonatkozóan a tagok, tulajdonosok részére rendelkezésre bocsátandó épületre vonatkozó tanúsítvány alapján indokolt a kiegészítő tanúsítás elvégeztetése.

Lakás zöldkártya egyszerűen, magas minőségben! (X)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

razarus, 2012.01.02 13:51

Ott a gond, hogy meg mindig 50..100 evekre epitunk hazat... Minek is?
(Idovel ugy is annyira elavult vagy legalabbis lelakott lesz, hogy komolyan at kell epiteni, vagy felujitani.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

5perc, 2012.01.02 13:51

Különösen vicces, ahogy az eu a spanyolokkal emberkedik, ahol igazából nem is fűtenek, a meleget meg bírják klíma nélkül is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

5perc, 2012.01.02 13:36

@semmicicoo:
"Csak éppen a számlákból nem derül ki, hogy az adott lakást eddig 16 vagy 25 fokra fűtötték télen, ..."
Aki másokkal szemben olyannyira igényes, ha energiafogyasztásról van szó, akkor önmaga sem fog 18 fok fölé fűteni.
Részemről megmutathatom, hogy van programozva a termosztát.
Egy tanúsítvány szerinti kategória viszont nem ad számot a falak és a fűtési rendszer együttműködéséről, egy rossz kazánról, a kialakuló páráról és penészről,..., tehát pont arról, hogy mennyit fogsz fizetni és mennyire egészséges az életszerű vitel.

?Egy szélső, legfelső szinti lakás és egy közbenső, négy oldalról fűtött térrel határolt lakás energetikai besorolása között 2-3 kategória különbség is lehet.?
Végülis egy gardróbszekrényben is lehet lakni, minden bizonnyal olcsó a fenntartása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

5perc, 2012.01.02 13:23

@semmicicoo:
Példa: 72 m2-es 5. emeleti (padlás alatti) kb 70-80 éves lakás. Határolva: sorkéményt rejtő hátsó szomszéd nélküli tűzfal - két végén lépcsőház - szemből folyosó. Lakás ára 2008-ban mondjuk 17MFt. Számolt gázár ma kb 130Ft/m3.
A régi rendszer, régi, rosszul szigetelő fa ablakokkal, konvektoros fűtéssel, évi fogyasztás 2200 m3.
Az új rendszer, turbócirkós, 3-as ragasztott üveges sokcellás műanyag ablakokkal, a megváltozott szellőzés és előzetes penészesedés miatt résszellőzéssel és páratartalom érzékeny központi szellőztető berendezéssel. Évi fogyasztás: 1650 m3
Nyereség a fogyasztáson évi kb 550m3 (mai áron kb 71eFt). Bekerülési költség 1.750MFt. Elvi megtérülés 24 év, az előző rossz rendszer költségét akkorra hozom vissza.
De! ennyi idő alatt teljesen biztosan fel kell újítani a rendszert, a cirkó cseréhez (130-450eFt) új gázengedély (20eFt a meo + ha bármi változik a rendszerben, akkor a terv 30eFt, kiépítés+++), új kéményengedély (30eFt), tehát minden valószínűség szerint új kémény bélelés is (a tetőig 6 méter kémény bélelése 2-300 eFt) kell.

Ha a feltételezzük valamilyen okból, hogy PASSZÍV lakás létrehozható belőle (persze nem) és 0Ft az éves energiafogyasztás, akkor a maihoz képest még 1650m3 (210eFt)/év megspórolható. Tételezzük fel, hogy a födém szigetelése megvan x Ft-ból, a folyosó oldali fal (sajnos pár éve szigetelés nélkül újította fel a társasház) y Ft, a két lépcsőházi oldal még w Ft és a hátsó kéménysorral (azaz a falon belül a mélybe futó hideg, szigetelhetetlen lyukak) teli tűzfal szigetelését is kihozza az ember z Ft-ból. Legyen ez összesen 6MFt. Ennyiből ez nem lesz passzív lakás, de számoljunk ezzel. 28 év alatt hozná vissza egy teljesen 0 fogyasztású lakás a mai átlagos vagy rossz minősítésű lakásba beépített világmindenség árát, ha addig nem kell hozzányúlni, amit nem hiszek.

Tegyük fel, hogy nem bajlódsz egy régi lakás felújításával, hanem új építésűt veszel. Nem tudom, most éppen mennyire estek vissza az árak, de tegyük fel, hogy 350eFt/m2 áron, tehát 25.2MFt-ért megkapsz egy 72 m2-es lakást (2008-ban ez még 450eFt-m2 lehetett) és az nem fogyasztja el a 210eFt/év energiát, meg egyet sem. A különbség a lakásárban 8.2MFt. 39 évig kellene változtatás nélkül használni egy lakást, hogy visszahozza a különbséget. Ha hozzátesszük, hogy 27-30 éves kor alatt az emberek ritkán tudnak saját lakást vásárolni, az jön ki, hogy halálukig kellene ugyanabban a lakásban lakni, hogy az energiafogyasztáson megspórolt költség megtérüljön.

És számolhatsz te 50-100 évet egy házra, de generációnként egyszer úgyis fel kell újítani a rendszer minden elemét, tehát a költség megismétlődik.
Nem, nem, sajnálom, a mai energiaárak mellett az összes költséget beleszámolva nincs olyan időtáv, ahol megéri a szigetelés vagy az újépítésű lakás.
Szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

semmicicoo, 2012.01.02 12:28

@5perc:
Az eladó által bemutatott számlákkal kapcsolatban lásd a BBCS-nek írt kommentet.
A megtérüléssel kapcsolatban pedig tévedsz, van az az időtáv, ami alatt megtérülnek az energiatakarékosságra fordított pénzek. Csak általában nem pár évről, hanem 5-10-15 évről van szó mai árak mellett. A házainkat viszont nem ennyi időre, hanem 50-100 évre tervezzük, és ki tudja, meddig fognak állni és fogyasztani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html