Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Ugyan január elsejétől a használt lakások eladásakor vagy bérbeadásakor is mellékelnie kell a tulajdonosnak az energiatanúsítványt, ám a dokumentum hiányát a jogszabály egyelőre semmivel nem szankcionálja, s az adásvételi szerződés mellékleteként a földhivatalhoz sem kell becsatolni. Bartucz Tamás, az ingatlanközvetítő IBRED Csoport tulajdonos ügyvezetője, a Magyar Ingatlanszövetség közvetítői albizottságának elnöke úgy látja, korai még a kötelező energiatanúsítvány piaci hatásáról beszélni.

A szakember szerint ugyanis némiképp eddig is működött egyfajta energiafogyasztási ellenőrzés: a vevők többsége az alapos szemrevételezés mellett szinte minden esetben elkérte a kiszemelt lakóingatlan fűtési és egyéb számláit, aminek "eredménye" például a távfűtéses panelek ármozgásában nagyon is nyomon követhető. Szerinte viszont egyértelműen a kötelező okmány pozitívumaként értékelhető, hogy segítségével a tanúsítást végző szakemberek konkrét javaslatot tehetnek az érintett ingatlan energiafelhasználásának csökkentésére, vagyis az elvégzendő hatékony szigetelési és felújítási munkákra.

Hasonlóan vélekedik Coboly István, a Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértői iroda munkatársa, aki pécsi és környékbeli ingatlanok közvetítésével foglalkozik. Mint mondja, az energiaárak felfelé araszolásával a vevők nagy része már eddig is a jobb hőszigetelésű lakásokat, házakat részesítette előnyben, s az is természetes volt, hogy elkérték a rezsiszámlát. Persze ennek alapján meglehetősen szubjektív az adott ingatlan megítélése energiatakarékossági szempontból, így a tanúsítvány előrelépést és főleg nagyobb biztonságot jelent a vásárlóknak. A tudatos vásárlók már számolnak is vele, és komoly szándék esetén látni akarják a nekik tetsző lakás, ház tanúsítványát.

A tanúsítói jogosultsággal rendelkező szakemberek listája az építész- és a mérnöki kamaráknál elérhető. A vizsgálat során egy referenciaépület értékeihez viszonyítva felmérik az eladásra váró ingatlan hőtechnikai jellemzőit. Attól függően, hogy ezen referenciaértékeknek hány százalékát "teljesíti" az érintett lakóingatlan − a háztartási gépekhez hasonlóan A-tól I-ig −, különböző kategóriákba sorolható (az A-nak megfelelő ingatlan megfelel az energiatakarékos kritériumoknak, míg a I kategóriás rossz minősítésű).

Debrecenben − amint azt Kovács Rajmund, a Debreceni Ingatlan Stúdió munkatársa lapunknak kifejtette − már olajozottan működik a "rendszer", hiszen a közvetítő cég folyamatosan segít az ingatlantulajdonosoknak az energiatanúsítvány elkészítésében. Így a dokumentum hiánya nem lassítja az adásvételi ügyleteket. Most ez utóbbi fontos is, hiszen jelenleg a végtörlesztés finisében vannak, ami még kissé most is pörgeti a piacot. Ha nincs tervdokumentáció az eladó lakásról, házról, a stúdió segítségével akkor is gyorsan elkészül az okmány. Kovács tapasztalata szerint azonban egyelőre nem az ebben foglaltak milyensége az elsődleges szempont vásárláskor: a meghatározó a vevő pénztárcájának vastagsága.

Székesfehérváron ugyancsak mozog a piac a végtörlesztés utolsó hetében, ennek ellenére a legtöbb eladó odafigyel az energiatanúsítvány elkészültére. Mint Kovács Éva, a helyi Élvit Ingatlan ügyvezető igazgatója elmondta, ha az eladó elfelejtkezne róla, ők figyelmeztetik a dokumentum kötelező bemutatására, és − mivel szerződtek egy tanúsítványkészítésre jogosult céggel − segítenek is a gyors elkészítésben. Ezt a vevők is értékelik, hiszen a szakember által kiállított dokumentum garanciát jelent az ingatlan valódi "hőkezelő" állapotáról, ugyanakkor alkupozíciójuk is erősödik.

Miskolcon egyelőre még mindkét fél − eladó és vevő − is inkább nyűgnek tartja az energiatanúsítványt − mondta kérdésünkre Demeter Tibor, a Demeter Ingatlanközpont tulajdonosa. Pedig a cég nyomatékokkal felhívja rá a figyelmet, s a közvetítői jutalékból kedvezményt is adnak, ha a tulajdonos a partnercégükkel készítteti el a dokumentumot. Ennek ellenére a legtöbbször csak akkor szánják rá magukat az eladók, ha már biztos, hogy létrejön az adásvétel, addig inkább a kibúvókat keresik. Pedig az ingatlanszakember szerint a városban sokkoló a helyzet: például a régi szilikát- és kockaházak nagy része a G kategóriába tartozik, pedig a B-hez kellene közelíteni. Ezért sem mindegy, hogy pontosan milyen energetikai "állaguk" és milyen szigetelésekkel javíthatnak rajtuk − meg persze az sem, hogy a korszerűsítés mennyibe fog kerülni.

Rendelje meg az energiatanúsítványt kedvezményesen, néhány kattintással! (X)