BUX
39138

Lakást venne? Ez a hír érdekelni fogja

Leginkább a kisebb településeken hozhat fellendülést a júliustól használtlakás vásárlásra is igénybe vehető, vissza nem térítendő állami támogatás, a Családi Otthonteremtési Kedvezményben (CSOK) - írja elemzésben az Otthon Centrum (OC).

Napi.hu, 2015. március 17. kedd, 17:28

A támogatás mértéke egy 4 fős család esetében, egy átlagos 50 négyzetméteres lakás vásárlása esetén 4,5 százalékot tehet ki a lakás vételárából, de a keleti megyékben, egy 4 gyermekes nagycsalád akár a minimum 100 négyzetméteres új otthonuk árának 15 százalékát is megkaphatja.

Önmagában a támogatási összegek nem jelentősek, de az új rendszer egy feljövőben lévő piacra érkezik, így keresletélénkítő hatása is nagyobb lehet - véli Kühne Kata, az OC ügyvezetője. A támogatható használt lakások négyzetméter ára nem haladhatja meg a 350 ezer forintot, valamint egy régióként és településtípusonként eltérő maximális vételárat.

Forrás: OCVételár-maximum használt lakás esetén, CSOK

A támogatás lakásmérettől és a család gyerekszámától függően változik, 0,5 és 2,5 millió forint között.

Forrás: OCVissza nem térítendő támogatások összege, CSOK

Az egyes támogatási összegekhez kapcsolódó lakásméreteket figyelembe véve látható, hogy bizonyos esetekben a 350 ezer forintos négyzetméter ár, míg máskor a vételár-maximum jelenti a korlátot. A fővárosban a 35 milliós vételár-maximum egy 40 négyzetméteres lakásnál 875 ezer forintos négyzetméter árat jelent, és bár lehet ilyen áron is ingatlant vásárolni, a támogatás csak a 350 ezer forintos négyzetméterárú, maximum 14 millió forintos lakásra vehető igénybe.

Néhány példa

Egy fiatal, egy gyermekes család első lakását szeretné megvásárolni, 40-45 négyzetméteres 1,5 - 2 szobás lakást keresnek. Az árak Budapesten 7 és 27 millió forint között szóródnak, de a leggyakoribb vételár 13 millió forint körüli, a 2015 első hónapjaiban történt eladások alapján. Ez megfelel a CSOK feltételeinek, az igénybe vehető 500 ezer forintos támogatás a lakás árának 3,9 százalékát teszi ki. Ugyanez a család egy ugyanilyen lakást Debrecenben nagyjából 8,6 millió forintért tud megvásárolni, ami szintén megfelel az árakra vonatkozó korlátoknak. A félmilliós támogatás ebben az esetben a lakás vételárának csaknem 6 százalékát teszi ki.

Egy 4 gyermekes család egy 100-110 négyzetméteres, 5 szobás családi házat keres. Sopronban magasak az árak, ilyen jellegű ingatlan ára nagyjából 22 millió forint, ami még éppen megfelel a 23 millió forintos korlátnak, így igényelhető a 2,5 millió forint, ami a teljes vételár 11 százaléka. Ugyanez a család a Debrecen melletti Ebesen egy hasonló házat 12,5 millió forintért vásárolhat, ami megfelel a keleti megyékben a kistelepülésekre vonatkozó 16 millió forintos vételár-maximumnak. A 2,5 milliós támogatás a vételár ötödét teszi ki. A megvásárolni kívánt ingatlanokra vonatkozó korlátozások nagyon tágak, a fővárosban is a használt ingatlanok kínálatának kétharmada támogatható, vidéken pedig szinte teljes ez az arány.

Milyen hatások várhatóak?

Budapesten nemcsak a kínálat korlátozott, hanem a viszonylag magasabb árak miatt a támogatás részaránya is alacsonyabb. Vidéken, főleg a kistelepüléseken, a relatíve alacsony négyzetméterárak miatt a támogatás a teljes vételár nagyobb részét teszi ki, a keresletélénkítő hatás főleg ott érvényesül - mondta Déry Attila, az OC vezető elemzője. Erre nagy szükség is van, mivel 2014-ben főleg a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban talált magára az ingatlanpiac, a kisebb településeken nem tapasztaltak ilyen mértékű fellendülést. A nagyvárosok jelentős befektetői vásárlásaira nem jellemző a vissza nem térítendő támogatás igénybevétele. Ennek a befektetői keresletnek szerepe volt a piac fellendítésében. A kisebb településeken ez a támogatás pótolhatja a keresletélénkítő hatást. A most átlagosnál magasabb négyzetméter korlát miatt pedig van rugalmasság a jövőbeli piaci áremelkedések tekintetében is a rendszerben.