Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új lakások átlagos négyzetméterára Budapesten a decemberi végi 517 ezer forintról 553 ezer forintra, azaz 7 százalékkal emelkedett. A fővárosban a kínálat 6,5 százalékkal bővült, március végén közel 3200 új lakást kínáltak eladásra. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint  az árak emelkedése a piacra kerülő új projektek és lakások miatt lelassulhat. 2017 második felétől már inkább a beruházók fognak a vevőkért versenyezni, de nem feltétlenül az árak terén, hanem a magasabb műszaki tartalommal és egyéb előnyökkel igyekeznek majd meggyőzni a vásárlókat.

A tízezer főnél nagyobb népességű városokban az új lakások négyzetméterára átlagosan 6,13 százalékkal 329 ezer forintra nőtt. A Pest és Csongrád megyei városokban volt a legnagyobb, december végéhez képest 7,3 százalékos az emelkedés, így Pest megyében március végén 307 ezer forint, Csongrád megyében 296 ezer forintba került egy új lakás négyzetmétere. Veszprém megyében budapesti árakon lehet új lakást vásárolni: itt 6,2 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak 550 ezer forintra.

Hogyan változott a használt lakások ára?

A legnépszerűbb - 50-70 négyzetméteres téglaépítésű - lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban 8 százalékkal 451 ezer forintra emelkedett. A tízezresnél nagyobb vidéki városokban 14,6 százalékkal 196 ezer forintra nőtt a kínálati ár. A legjelentősebb mértékű drágulást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztrálták, ahol december vége óta az 50-70 négyzetméteres lakások átlagos négyzetméterára 15,1 százalékkal 194 ezer forintra nőtt.

Több megyében is két számjegyű volt a drágulás, Veszprém, Bács-Kiskun, Pest, Csongrád és Heves megyében 10-14 százalékkal 179-290 ezer forintra nőttek az átlagos négyzetméterárak.

Az 50-70 négyzetméteres paneleknél a fővárosi átlagos négyzetméterár tavaly decemberhez képest 7 százalékkal 292 ezer forintra nőtt a kínálati árak alapján. A vizsgált vidéki városokban a szóban forgó panelek négyzetméterára 11,3 százalékkal 162 ezer forintra nőtt három hónap leforgása alatt.

A fizetőképes kereslet korlátot szab az áremelkedésnek

Balogh László szerint sok tulajdonos eleinte túlárazza a lakását. A drágulás üteme lassulhat a következő időszakban, mivel a fizetőképes kereslet korlátot szab az áremelkedésnek. Rövidtávon azonban árcsökkenés nem várható, hiszen aki lakást vásárol, az legtöbbször el is adja meglévő lakását, ezért a lakástulajdonosok érdekeltek az árszint fenntartásában.

Árcsökkenésre olyan piacon számítanánk, ahol az árak stagnálnak és az adásvételek száma is csökken. Jelenleg egyik feltétel sem teljesül a hazai lakáspiacon - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.

Hogyan változott a családi házak ára?

A 90-300 négyzetméteres családi házak piacán mérsékeltebb áremelkedésről tanúskodnak a kínálati piaci adatok. A fővárosban az átlagos négyzetméterár 4,9 százalékkal 281 ezer forintra nőtt a december végéhez képest. A vidéki városokban 171 ezer forint volt az átlagár március végén, ami 0,6 százalékos drágulás, lényegében stagnálást jelent.

Vidéken a Tolna megyei városokban volt a legnagyobb mértékű drágulás, 13 százalékkal 125 ezer forintra nőtt a használt családi házak négyzetméterára. Ugyanakkor több megyében is csökkenés volt tapasztalható: Baranyában és Vas megyében például 8-9 százalékkal mérséklődtek az árak.

Mi a helyzet a telekárakkal?

A fővárosban az átlagos négyzetméterár 40 ezer forintra, azaz 14 százalékkal nőtt. A vidéki városokban azonban stagnáltak a telekárak: egy
négyzetméter átlagosan 7 ezer forintba került.

Csongrád megyében és Győr-Moson-Sopron megyében 15-16, Pest megyében 12 ezer forint a telkek négyzetméterára. Ezzel szemben Nógrád és Békés megyében az átlag 1-3 ezer forint. A telekárak növekedésében közvetve szerepet kap a lakástámogatási rendszer, mivel
az állami támogatás segítségével házépítést tervező családok a korábbi évekhez képest többletkeresletet generálnak a piacon. Az alacsonyabb szinten stagnáló telkek ára azonban vészjósló lehet a demográfiailag és munkahelyek szempontjából hátrányos helyzetű
települések számára.

Mi várható a következő időszakban?

Az új projektek mellé várhatóan kereslet is társul részben az állami lakástámogatást kihasználó családok miatt. Az idén minden bizonnyal meghaladja a 10 ezret az átadott új lakások száma, de az igazi fellendülés jövőre várható. Addigra érnek be a most elkezdett beruházások. A jelenleg épülő lakások egy része a tervezőasztalról elkelt, ami szintén élénkíti az új ingatlanok piacát.

Bár az árak emelkedése folytatódhat, annak üteme mérséklődhet, és idén az egy számjegyű tartományban maradhat.