Lakást venne? Ez a hír érdekelni fogja

A szerényebb április után, májusban ismét kiemelkedő hónapot produkált az ingatlanpiac. Az adásvételek száma megközelítette a 14 ezret, ami nemcsak az idei legmagasabb, hanem az elmúlt évek legkiemelkedőbb forgalma is egyben. Tavaly ugyanebben a hónapban 4százalékkal, két éve pedig 16 százalékkal kevesebb ingatlan cserélt gazdát - közölte a Duna House.
Szepesi Anita, 2017. június 8. csütörtök, 16:44
Fotó: Napi.hu

Az idei év első 5 hónapjában 61 830 tranzakciót becsült a Duna House, amely 4 százalékkal el a tavalyi év azonos időszaki forgalomtól.

Májusban a paneleket Kelet-Magyarországon 194, nyugaton 165 ezer  forintos négyzetméteráron vásárolták az ingatlanközvetítő adatai alapján. Ugyanezért a típusért Pesten 308, Budán 345 ezer forintot adtak négyzetméterenként.

A téglaépítésű lakásért keleten 294 ezer, nyugaton 249 ezer forintot fizettek a vevők átlagosan négyzetméterenként. A főváros pesti oldalán 421, Budán 564, a Belvárosban pedig  683 ezer forint volt négyzetméterenkénti átlagár.

Budapesten a panelek igen gyorsan elkeltek, szinte 1 hónap alatt, vidéken 70 nap körül találtak új gazdára.

Budapesten főként a jó és kiváló minőségű használt lakásokat vásárolták, míg a gyenge, felújításra szoruló ingatlanokat csak az esettek negyedében vették meg. Pest megyében már kelendőbb volt a gyengébb minőség, a vevők 35 százaléka választott ilyen kategóriát.

Vidéken nagyjából minden negyedik kiváló állapotú volt, minden harmadik gyenge minőségű. A többi tranzakció a jónak mondható, vagyis átlagos minőségből került ki.

A családi házakra országszerte 7-8 százalékot alkudtak a vevők májusban, viszont az ezt megelőző irányár csökkentés nem volt magas, mindössze 3-4 százalék. A lakásokra átlagban 3 százalékos vásárlói alku volt jellemző, egyedül a fővárosi panelek esetében haladta meg ezt a szintet (4 százalék).

Nem lehet elvenni a vezető szerepet a XIII. kerülettől a népszerűségi listán. A Budapesten vásárolni szándékozók közel 18 százaléka megjelöli ezt a lokációt, mint potenciális célpontot. Alig marad el a XIV. kerület, amelyet a VII. követ 15 százalékkal, majd nem sokkal lemaradva a VI. Budán továbbra is a XI. kerület a favorit, a vevőjelöltek 14 százaléka ezt választja.

Budapesten a vevők 37 százaléka befektető, akik átlagosan 30 millió forint körül költöttek 63 négyzetméter körüli ingatlanokra.

Minden negyedik vevő elsőlakás vásárló volt, ők 50 négyzetméteres lakásokat vásároltak 21 millió forint körüli értéken. A vevők ötöde váltott nagyobb,  95 négyzetméter körüli ingatlanokra, amelyekért millió forintot fizettek - olvasható a DH elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK