A legdrágább lakások Svájc (Zürich, Genf, Bázel), az Egyesült Királyság (London) és Franciaország (Párizs) fővárosában, illetve fontosabb pénzügyi központjaiban találhatók, ahol átlagosan 7000 - 13000 euró (2,1 - 4,0 millió forint), illetve Londonban még ennél is drágább, 20 190 euró, azaz mintegy 6,3 millió forint a lakások négyzetméterre vetített ára.

Az OC  2017 január - november közötti ügyleteinél a fővárosban az V. kerületben kellett a legtöbbet fizetni a lakásvásárlóknak: a használt lakások egy négyzetmétere átlagosan 884 ezer forintért (2850 euró/négyzetméter), míg az új építésű lakások ennél lényegesen magasabb, 1,4 - 1,8 milliós négyzetméteráron keltek el (4515 - 5800 euró/négyzetméter).

QP | Quality Placement

A belső pesti kerületekben 460 - 580 ezer forint körül (1 480 - 1 870  euró/négyzetméter), Budán a II., XI, XII. kerületekben 540-560 ezer forint (1 740-1 810 euró/négyzetméter) volt a használt tégla társasházi lakások fajlagos ára. Az új építésű lakások ennél 30-40 százalékkal magasabb átlagáron keltek el, de egyes luxus projektek milliós vagy azt meghaladó áron kínálják lakásaikat.

A közép-európai fővárosok között Bécs a legdrágább, az osztrák statisztikák szerint négyzetméterenként, elhelyezkedéstől függően 3500 - 7500 eurót (1,1-2,3 millió forintot) kell fizetni átlagosan. A Bank Austria adatai szerint az elmúlt két év nagyon dinamikus növekedése jelentős mértékben csökkent az év elején, mára stabilizálódni látszanak a bécsi lakásárak.

A Lengyel Nemzeti Bank adatai szerint Varsóban az átlagos lakásár alig változott az elmúlt egy évben, forintra átszámolva 580 ezer forint volt négyzetméterenként 2017 első félévében. Prágában a numbeo.com adatai szerint a belvárosban 1,2 millió a négyzetméterenkénti átlagár, Pozsonyban pedig elhelyezkedéstől 590-820 ezer forintot kell fizetni egy lakás négyzetméteréért átlagosan.

A lakásárakkal ellentétben az átlagos jövedelmet (nettó fizetéseket) tekintve a jobseurope.net felmérése szerint Budapest igencsak a sor végén áll. Jelenleg Varsóban, Prágában, Pozsonyban is magasabb az elkölthető nettó havi jövedelem átlaga, mint a magyar fővárosban, Bécsről nem beszélve, ahol többszörös az átlagfizetés a budapestinél. Ez pedig azt is jelenti, hogy a fővárosi lakásár kevésbé megfizethető az itt élők számára, mint a prágai vagy varsói árak az ott élők számára - olvasható az OC elemzésében.

A fajlagos lakásárat a havi jövedelemmel összevetve a legkevésbé megfizethető lakások Londonban, Bécsben, Rómában és Párizsban találhatók, Budapest a középmezőnybe tartozik Lisszabonnal, megelőzve Prágát, Pozsonyt, Varsót. A legkedvezőbb értéket Berlin, Koppenhága, Brüsszel és Zágráb mutatja, ahol a havi nettó átlagos jövedelem másfél-kétszerese az átlagos lakás négyzetméterár.