Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kereslet felfutása a várakozásokat is meghaladta és arra utal, hogy az idén is erős év lesz a lakáspiacon. A kínálat ugyanakkor csupán 12 százalékkal nőtt. A nagy kereslet miatt a vásárlók alkupozíciója egyelőre korlátozott - véli Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Az elemzés szerint a budapesti használt lakások esetében 2017-bencsak ritkán értek el jelentősebb árkedvezményt a vevők. Az átlagos alku mértéke a fővárosban 2,6-4,6 százalékos volt ingatlantípustól függően. A fővárosban csupán minden huszadik adásvétel esetében licitáltak felfelé a vevők a hirdetési árakhoz képest. Egymillió forintnál nagyobb alkura pedig az esetek negyedében került sor Budapesten. A tipikus áralku mértéke tavaly kisebb volt mint 5 százalék - mondott néhány példát Balogh László arra, hogy az aktív kereslet miatt a reálisan árazott ingatlanok esetében egyelőre még szűk tere van az alkunak.

Ettől függ az alku sikere

A vevők alkupozíciója nagyban az ingatlan elhelyezkedésétől függ. A nagyobb városokban, megyeszékhelyeken és az egyetemi városokban Budapesthez hasonlóan az alku meglehetősen korlátozott mértékű. A megyei jogú városokban tavaly átlagosan 3,6-6,2 százalék között lehetett alkudni, legjobban a családi házak árait tudták lejjebb szorítani a vevők, legkevésbé pedig panellakások árai csökkentek az alkufolyamat során - fogalmazott Balogh László.

Mire számítsunk a továbbiakban?

Az év első heteinek kiugró kereslet alapján az idei is erős éve lehet a lakáspiacnak. Folytatódhat a vidék felzárkózása, elsősorban a nagyvárosokban és azok 50 kilométeres körzetében található településeken várható élénkülés. Budapesten pedig mind a használt, mind az új lakásoknál lehet jelentős pörgés.

Az áremelkedés várhatóan kitart 2018-ban is, bár ennek mértéke a korábbi évekhez képest visszafogottabb lehet.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel