Az erősödésnek több oka van: sok olyan befektetési céllal vásárló jelent meg a piacon, aki a magasabb hozam reményében, tőkéjét bankbetétből menekítette át az ingatlanpiacra. Nagy kérdés, hogy a befektetői kereslet 2015-ben is kitart-e még, és képes-e stabil növekedési pályára állítani a lakáspiacot.

Másrészről, sokan, akik a romló várakozások és a negatív gazdasági környezet miatt az elmúlt években elhalasztották a vásárlást, most piacra léptek, kihasználva a még alacsony árakat. Több évnyi elhalasztott vásárlás komoly növekedési potenciált ad a lakáspiacnak, ezek megvalósuláshoz fontos, hogy a pozitív hangulat, valamint a bizalom visszatérése töretlen maradjon -írja az OC.

Magasabb árak, kisebb alku, több hitel

A használtlakás árak 2008 és 2013 között, kis megtorpanásokkal, folyamatosan csökkentek, csaknem 17 százalékkal. Azonban a 2013-as mélypont után 2014-ben, a fővárosban és nagyobb vidéki városokban idén már emelkedtek is. A drágulás valószínűleg szegmentált lesz. A fővárosban, a belső kerületekben, illetve a vidéki nagyvárosokban már tapasztalható is az árak felfelé mozdulása. A kisebb településekre viszont csak később fog begyűrűzni a keresletnövekedés áremelő hatása. Csak 3-4 éves időtávon várható, hogy a lakáspiac ledolgozza a válság alatt elszenvedett 17 százalékos nominális árcsökkenést - mondta Déry Attila, az OC vezető elemzője.

A keresletbővülés egyértelműen hatott az alkupozíciókra. Az eladóknak átlagosan kevesebb, mint 12 százalékot kell engedni az árból, ami két százalékponttal alacsonyabb, mint tavaly. A bizalom és a feltételek javulása ösztönözte a hitelfelvételeket. Az átlagos hitelköltség mutató már a devizahitelek válság előtti szintjét is megközelítette, emiatt nőtt a hitelből finanszírozott vásárlások aránya. Az elmúlt években ez 10-15 százalék volt, idén már minden ötödik lakás, év vége felé minden negyedik lakás vásárlásához hitelt is felvettek.

Az még kérdéses, hogy az MNB által teremtett, a jövő évtől életbe lépő, adósságfék szabályok - amelyek egyrészt a jövedelemarányos törlesztő részlet mutatóval (JTM), másrészt a hitelfedezeti mutatóval (HFM) szabályozzák a hitelezési aktivitást - hogyan befolyásolják majd a hitelfelvételi kedvet, valamint a hitelezhető háztartások körét. A jelenlegi helyzetben inkább a hitelkihelyezés támogatására, mint korlátozására van szükség. A devizahiteles csomagtól az OC csak közvetett hatást vár, a legérzékenyebb kérdés, hogy ez a bankok hitelezési hajlandóságára milyen hatással lesz.

A válság 2008-as beköszönte óta, 2014 az első pozitív év a lakáspiacon, és a pozitív tendenciák 2015-ben is folytatódhatnak. Ezt segítheti a 2015 közepén bevezetni tervezett, használtlakás vásárlásra igénybe vehető szocpol vissza nem térítendő támogatás. A növekedést a bankok portfóliójában lévő, bedőlt hitelek mögötti, mintegy 110 ezer  ingatlan sorsa is befolyásolhatja. A bankoknak nem szabad figyelmen kívül hagyniuk, hogy a növekedés most még törékeny, így a portfóliótisztításnak összhangban kell lennie a piac felvevőképességével- hangsúlyozza az OC.
A bizalom további növekedésével egy kedvező gazdasági környezetben, a lakáspiac stabil növekedési pályára állhat 2015-ben.