Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az áremelkedés különösen a budapesti belvárosban volt jelentős, ahol a magyar és külföldi befektetők egyaránt erősítették a keresletet, akik a turizmus bővülésére alapozva a magasabb hozamú rövid távú lakáskiadás mellett döntöttek. Az Airbnb-ben a lakásfejlesztők is látnak lehetőséget, több belvárosi projektben elsősorban a befektetési célú vásárlókra alapozva hirdetnek lakásokat.

Kérdés ugyanakkor, hogy meddig tarthat a mostani áremelkedés. Az idei első negyedévben tovább emelkedtek az árak, a Lakás2017 szakértői szerint azonban az emelkedés üteme valamelyest csökken. A drágulás vége még nem látszik - a reálgazdaság és a bérek alakulása, a lakáspiac számára kedvezően alakuló alapkamat és hitelkamatok sem utalnak arra, hogy hirtelen véget érne a felívelés - a következő évek során inkább az áremelkedés fokozatos lassulására számíthatunk.

A lakásárak országos átlaga mögött egyre nagyobb különbségek vannak, amit elsősorban a főváros drágulása okoz. Budapesten az idei év első negyedévében 400 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakat mértek, a tervezett és építés alatt álló új lakások négyzetméterára a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint viszont elérte a 670 ezer forintot.

Az új lakások az V. kerületben a legdrágábbak, ahol 1 millió forintos négyzetméterár alatt szinte egyáltalán nincs új lakás, de több projektben 1,5-2 milliós négyzetméterárakkal is találkozhatnak a vásárlók. A tágabban értelmezett belvárosban - vagyis a VI. és VII. kerületben - is legalább 700-800 ezer forintba kerül egy új lakás négyzetmétere. Új lakáshoz Budapesten legolcsóbban a külső pesti kerületekben juthatunk, ahol néhány esetben 500 ezer forint alatt van a fajlagos ár, ezek azonban többnyire nagyobb méretű sorházi ingatlanok.

A megyeszékhelyek közül Győr a legdrágább, ahol a lakásárak Budapest legolcsóbb kerületeihez hasonlóak. Emellett az Észak-Dunántúl emelhető még ki, a keleti országrészből pedig Kecskemét és Debrecen az, ahol valamivel magasabbak az árak. A Balaton továbbra is keresett, ahol az új építésű vízparti vagy ahhoz közeli projektek emelik jelentően az átlagárat.

(Felújítana? Súlyos bírságot is fizethet)

Címlapkép: Pixabay.com