Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 110,1 pontra nőtt a novemberi 109,6 pontról. A decemberinél magasabb értéket, 111,3 pontot márciusban mértek.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést. (Valaki 147 milliós lakáshitelt igényelt az OTP-nél - ezt olvasta már?)

Szűkös a kínálat

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy szinte teljes a foglalkoztatottság, a bérek emelkednek és a jelzáloghitel-kamatok várható emelkedése talán több embert bátorít arra, hogy kezdjen el lakást keresni.

Hiába azonban a több kedvező mutató, rendkívül szűkös a kínálat, nem elégséges a kereslet kielégítéséhez. A potenciális vevőket elriasztja a korlátozott választék és a gyorsan emelkedő ingatlanárak. Különösen kevés eladó lakás van az olcsóbb kategóriákban.

Tavaly 1,1 százalékkal 5,51 millióra emelkedett a használtlakás-értékesítések száma. Lawrence Yun arra számít, hogy idén 0,5 százalékkal 5,54 millióra kúszhat fel ez a szám.