Lakástámogatás sógor-módra

Az osztrák lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb elemét a közhasznú építési egyesülések jelentik - hangzott el a Társaság a Lakásépítésért Egyesület által rendezett konferencián.
Csernátony Csaba, 2005. május 31. kedd, 12:10
Fotó:

Ausztriában a lakásálllomány 20 százaléka van a közhasznú építési egyesülések kezelésükben, ezek száma mintegy 700 ezerre tehető.
A lakásigényeket a községek mérik fel. Van, ahol ők adják ki a bérlakásokat, néhány tartományban emellett kedvező áron építési telkeket is biztosítanak. A pénzügyi kiegyenlítési rendszer alapján a szövetségi kormány és a tartományok szerződésben rögzítik, hogyan osztják szét a lakástámogatási pénzt. Ezek a szerződések a választásokon átnyúlva 4 évre köttetnek. A támogatásokhoz a legtöbb háztartás hozzáférhet, a legjobban kereső 10 százalék kivételével. A lakásépítési keret mintegy 2,5 milliárd eurót tesz ki, melyet egyéb támogatások is kiegészítenek. A lakásépítésre szánt teljes támogatás ugyanakkor nem haladja meg a GDP egy százalékát, így elmarad az európai átlagtól. A források legnagyobb része, 72 százaléka az államtól származik, a maradék a lakáskölcsönök visszafizetéséből, illetve tartományi hozzájárulásokból jön össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK