A KEH honlapjára felkerült közlemény szerint Áder János arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy vizsgálja meg, hogy a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó, fideszes egyéni képviselői indítványra benyújtott, majd június 15-én az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás összhangban áll-e az alaptörvénnyel. (A lakás és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó törvénymódosítást szakmai szervezetek, az ellenzék, és egyes fideszes önkormányzati vezetők is élesen kritizálták.)

Az államfő álláspontja szerint a világörökségi területen és a védőövezetében lévő állami és önkormányzati tulajdonú, a kulturális örökség részét képező műemléki ingatlanok teljes körének vételi joggal történő megterhelése, és ezáltal feltétel nélküli magántulajdonba adása a világörökségi és a műemléki speciális védelmi igényre tekintettel, valamit a visszalépés tilalmából következő biztosítékok és garanciák, továbbá az egyedi mérlegelés hiánya miatt nem felel meg az alaptörvény egyes rendelkezéseinek, ezért alaptörvény-ellenes.

QP | Quality Placement

A közleményben Áder János úgy fogalmaz: „A vételár összege megállapítása, pontosabban annak csökkentése szempontjaként a hosszabb idejű bérleti jog figyelembe vétele önmagában is vitatható, hiszen a hosszabb ideje a piaci árhoz képest lényegesen kisebb bérleti díjat fizető bérlőknek a lakások karbantartásával, felújításával kapcsolatban nem merültek fel költségeik, azokat a közpénzből gazdálkodó tulajdonos viselte. Amennyiben mégis a bérlő fizette, akkor megtérítették számára, vagy lakbérmérséklésként beszámíthatta. A bérleti jog időtartama szerinti vételár csökkentésnek – álláspontom szerint – tehát nincs ésszerű indoka. Hasonlóképpen nem alapozhatja meg a forgalmi érték 65 százalékának elengedését a tulajdonjog cseréje sem.”