Kik vesznek most lakásokat? - itt a válasz

Az elmúlt két hónapban már minden második budapesti vevő befektetési céllal vásárolt lakást a Duna House (DH) adatai alapján. A befektetők jellemzően az 50-60 négyzetméter közötti, 36-40 millió lakásokat keresik, s a tranzakció nyélbeütése után szinte azonnal megjelennek az ingatlannal a bérleti piacon.
Szepesi Anita, 2019. február 8. péntek, 22:19
Fotó: Getty Images

Az elmúlt két évben a DH adatai alapján a vevők 35 - 45 százaléka vásárolt befektetési céllal, azonban súlyuk tavaly decemberben és idén januárban is átlépte az 50 százalékot ( rendre 53 és 54 százalék). A vásárlás második leggyakoribb indoka, 20-25 százalék körüli aránnyal az első lakásvásárlás. Ezekben az esetekben jellemzően méretében kisebb, olcsóbb ingatlanokat keresnek.

A befektetési célú ingatlanvásárlók közül sokan a most még a családdal élő gyermekük jövőjét szeretnék biztosítani, amelyet addig is a bérleti piacon akár 5-6 százalékos hozammal tudnak hasznosítani - jegyzi meg Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője, aki szerint a jelenlegi gazdasági és ingatlanpiaci környezetben még mindig megéri ingatlant vásárolni, így jelentős csökkenés a hozamban idén nem várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK