Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül a lakáshitelek 58 százalékot tettek ki - írta az MTI a KSH adataira hivatkozva. Az államilag támogatott hitelek állománya az előző év azonos időszakához képest 7,6 százalékkal csökkent, a támogatás nélküli hiteleké viszont 16 százalékkal nőtt. A teljes hitelállományon belül az állami támogatás nélküli hitelek aránya egy év alatt 80 százalékról 84 százalékra emelkedett.

Az első félévben 58 ezer lakáshitelt folyósítottak, összesen 426 milliárd forint értékben. A folyósított hitelek száma 11, összege 9,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

A lakáshitelezésben továbbra is a használt lakások vásárlására fordított hitelek domináltak, a folyósított hitelek több mint fele ezt a célt szolgálta. A használtlakás-vásárláshoz folyósított hitelek összege 6,6 százalékkal, 295 milliárd forintra nőtt egy év alatt. Az átlagos hitelösszeg az egy évvel korábbi 8,7 millió forintról 9,0 millió forintra emelkedett.

Az építési hitelek száma kétötödével, összegük egyötödével nőtt a tavalyi első félévéhez mérten. Az átlagos hitelösszeg 700 ezer forinttal, 4,1 millió forintra csökkent. Az újlakás-vásárláshoz nyújtott hitelek száma 13 százalékkal emelkedett, összegük viszont 3,5 százalékkal csökkent. Erre a célra átlagosan az egy évvel korábbinál 1,6 millió forinttal kevesebb, 9,4 millió forintnyi hitelt folyósítottak. Új lakás építésére és vásárlására együtt 35,9 ezer hitel folyósítása történt, ami a lakáshitelek 40 százalékát jelenti. Az igényelt támogatási összeg 62 százaléka új lakások megszerzését támogatta.

A korszerűsítési, bővítési hitelek száma 2019 első felében 7,4 százalékkal csökkent, összegük az egy évvel korábbi másfélszeresére nőtt, miközben az átlagos hitel összege 2,8 millió forintról 4,7 millió forintra emelkedett.

A hitelkiváltások száma több mint duplájára, összegük pedig ötödével nőtt az előző év azonos időszakához mérve, miközben az átlagosan 2,8 millió forint hitelösszeg a felére esett vissza.

A 2016 és 2018 között realizált 486 ezer lakástranzakcióból átlagosan minden hatodikhoz - ezen belül az építkezések 95 százalékához, az újlakás-vásárlások 42 százalékához és a használtlakás-vásárlások 11 százalékához vették igénybe a csok-ot. A június végéig eltelt időszakban a hitelintézetek által folyósított csok-támogatások száma több mint 94 ezer, összege 218 milliárd forint volt. Egy folyósításra átlagosan 2,3 millió forint hitelösszeg jutott - derül ki a KSH elemzéséből.