Lakhatatlan lakópark - átverték a vevőket

Lakóparki telekként vásároltak mintegy 200-an ideiglenes közművekkel földet a Nógrád megyei Berkenyén, mindez azonban csak utólag derült ki - írja a Népszabadság.
NAPI Online, 2007. október 11. csütörtök, 08:03
Fotó:

A pórul járt vevők közül többen már felépítették a házat, ám lakhatási engedélyt csak kevesen kaptak. Kiderült ugyani, hogy például a közműhálózat, amelyért volt, aki a 3,5 milliós telekár mellé 1,2 milliós felárat fizetett, papíron nem is létezik. Az elektromos hálózat ugyan rendben van, de az ivóvíz egy ideiglenes hálózaton érkezik, és még ha kezelt is, valójában ipari víz, amit csak az építkezéshez lehetett használni. Ráadásul ma már ez is illegális vezeték, hiszen a lakópark építői két éve visszavonták a vízjogi létesítési kérelmet. Hogy miért, azt nem indokolták meg.

A lakók viszont erről nem tudtak, mint ahogyan arról sem, hogy a Villa Park meglévő hálózata egyébként sem alkalmas 160 telek mindennapi kiszolgálására. Ezért van az, hogy a megépült házakban, csúcsidőben alig csordogál a víz, még a központi fűtéshez szükséges két bár nyomást sem tudják produkálni. Vízdíjat viszont szednek, annak ellenére, hogy a szolgáltatási szerződést nem a lakókkal, hanem a felszámolás alatt álló Berkenye-projekt Kft.-vel kötötték, ráadásul nem az ivóvízre, hanem az építkezéshez használt ipari vízre.

A lakópark infrastruktúrájának kialakítása egyébként helyi önkormányzati feladat lett volna, ám ezt a kötelezettséget a rendezési átdolgoztatásával a Berkenye-projekt Kft. átvállalta.

A Népszabadság megpróbálta elérni a felszámolás alatt álló cég vezetőit, de ez nem sikerült. A pórul járt tulajdonosok perelnek, eddig egyetlen jogerős ítélet született, egy lakó perelt a használatbavételi engedélyért, de nem kapta meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK