A budai Várban található csaknem 1422 bérleményből közel 1300-at érint a bérlakáseladásról szóló törvény módosított verziója, lévén csaknem az egész I. kerület világörökségi helyszín – mondta a Népszavának V. Naszályi Márta kerületi polgármester. Szerinte kiderült, hogy semmi sem igaz a törvénymódosítás indoklásából, miszerint kispénzű rászorulókat juttatták volna lakáshoz. Inkább a fideszes elithez tartozó, a Várban lakni óhajtó személyek vágyait akarják kiszolgálni. A kényszerű privatizáció miatt a kerületben dolgozó, de ott albérletet megfizetni nem tudó tanároknak, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek nem tudnak majd szolgálati lakást adni.

A kerület előzetes becslései szerint 80 ezer négyzetmétert kell kiárusítaniuk, amelyek forgalmi értéke durva becsléssel 80-120 milliárd forintra tehető. A kedvezmények miatt a vagyonvesztés több tízmilliárd forint lehet, amelyet tovább súlyosbít az értékbecslésre és a társasház-alakításra kifizetendő legalább százmilliós költség – mondrta V. Naszályi Márta.

A tömeges privatizáció jelentős lakosságcserét is előrevetít, hiszen befektetői körök vásárolhatják fel az ingatlanokat. Az ingatlanbefektetőket egyébként is kedvező helyzetbe hozza a módosítás, elég lesz az épületekben található ingatlanok 51 százalékát megszerezniük és már nincs elhelyezési kötelezettségük a többi lakó számára. Így ha valaki mégsem venné meg a lakását, de az épület többi ingatlanát megveszik, majd továbbadják egy ingatlanfejlesztőnek és az esetleg más célra használná az épületet, akkor a bérlőt az önkormányzatnak kell majd elhelyeznie. Az értékbecslés díját az önkormányzatokra hárító fideszes megoldás olyan, mintha a kirabolt emberrel fizettetnék meg a szállítás költségét is.