Lakossági energiatakarékossági pályázatok: elfogyott a pénz

A rendkívüli érdeklődés miatt szűk egy hónap után fel kellett függeszteni a lakossági energiamegtakarítás támogatását és a megújuló energiaforrások felhasználásának bővítését célzó pályázatok befogadását.
NAPI Online, 2006. április 10. hétfő, 13:22
Fotó:

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az Energiafelhasználási Hatékonyság Javítása Célelőirányzatból "A lakossági energiamegtakarítás támogatása NEP-2006 -1", valamint "A megújuló energiaforrások felhasználásának bővítése magánszemélyek számára NEP-2006 -2" pályázatainak befogadását 2006. április 10-én 24.00 órától átmenetileg felfüggeszti - közölte a tárca. A minisztérium szerint az intézkedésre a program iránt mutatkozó óriási érdeklődés miatt van szükség. A március 16-i meghirdetés óta eltelt kevesebb mint egy hónap alatt több mint 6300 pályázat érkezett, amelynek forrásigénye az előzetes számítások szerint meghaladja a pályázatokra rendelkezésre álló keretet.

A 2006. április 10-én 24.00 óráig postára adott pályázatok kerülhetnek befogadásra, ennél későbbi keletbélyegzésű pályázatot a minisztérium nem fogad be.

A NEP-2006-2 keretében a támogatás célja volt a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítése megújuló energiaforrásokkal előállított hőenergia- vagy villamosenergia-termelő kapacitások létesítésével, a biomassza, a geotermikus energia, a szélenergia, a szerves hulladékok felhasználásának növelésével, napkollektorok, illetve napelemek létesítésével. A meghirdetéskor a tárca úgy vélte, hogy a 183 millió forint keretösszegű pályázat segítségével mintegy 500, megújuló energiaforrást hasznosító lakossági beruházás valósulhat meg, amelynek nemzetgazdasági szintű haszna mintegy 128 TJ/év energiahordozó megtakarítása, kiváltása.

A NEP-2006-1 program a hagyományos technológiával épült lakások energetikai korszerűsítését, a lakossági energiafelhasználás mérséklését, a lakosság energetikai terheinek a csökkentését célozta. A 880 millió forint keretösszegű pályázat segítségével mintegy 3300 lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg, amelynek nemzetgazdasági szintű haszna mintegy 95 TJ/év energiahordozó megtakarítása.

HOZZÁSZÓLÁSOK