Mind a magyar, mind a regionális logisztikai piacról érkező hírek szerint régió szerte élénkül a logisztikai ingatlanok iránti kereslet, ezzel párhuzamosan az elmúlt két évben megugrott üresedés mérséklődése várható. Idén Magyarországon mintegy 120 ezer négyzetméter új fejlesztést adhatnak át és 120-150 ezer négyzetméter raktárterület bérbeadása várható - mondta Lovro Adrienn, a régióban még Csehországban, Lengyelországban, és Romániában fejlesztő ABLON Group magyarországi ügyvezető igazgatója. 
 
A felmérések szerint a bérleti díjak már az év elején elérték a mélypontot, így a fejlesztőknek más eszközökkel kell attraktívvá tenni a fejlesztés alatt álló logisztikai parkokat. Általános trend ugyanis a piacon, hogy a bérlők, egy komolyabb visszaesést követően elsősorban a 'tematikus', azaz a repterek, kikötők, vagy különleges adottságú csomópontok vonzáskörzetében épített, magas minőségű létesítményeket keresik.
 
Ezt támasztja alá a Ferihegyi repülőtér, és az M0-ás autópálya közelében található Airport City Logisztikai Központ idei teljesítménye is. A beruházás első ütemében elkészült 8,3 ezer négyzetméter raktár-, és csaknem kétezer négyzetméter irodaterületre ugyanis a napokban akasztották ki a megtelt táblát, miután a Trilak Festékgyártó Kft. több mint háromezer négyzetmétert vett bérbe a Logisztikai Központban. A társaság a tervek szerint októberben költözik be az Airport City-be. Szintén idén kötött szerződést még az első ütemre a JAS Cargoways is.
 
Az ugyancsak a napokban aláíró FedEx Trade Networks irodaigényét már csak az Airport City második ütemében tudta az ABLON biztosítani. Az amerikai logisztikai társaság magyarországi szállítmányozási részlege, a Fedex Trade Networks a napokban nyitja meg irodáját, ami mellé a jövőben várhatóan logisztikai ingatlanrészt is bérelhet. Az Airport City második ütemeként 9,3 ezer négyzetméter bérbe adható területet hozott létre az ABLON. A tavaly átadott épületben elsőként a Ceva Logistics jelent meg 1,3 ezer négyzetméteren. 
 
A regionális piacokon változatos a kép. A gazdaságilag igen erős lengyel piacon az elemzők szerint mindenképpen a bérlői igények növekedése várható. Az első félévben mintegy 580 ezer négyzetméter bérlemény talált gazdára Lengyelországban, ezzel kismértékben csökkent az üresedési ráta. Ezzel szemben a román piacon - amely ugyan viszonylag kicsi - még várat magára a fellendülés: az első félév eredményei inkább stagnálásról számoltak be - tette hozzá Lovro Adrienn.