Az iroda-, kiskereskedelmi és ipari-ingatlanszektorban a hozamok hét vagy még kevesebb bázispontot estek a CBRE európai bérleti díj- és hozamindexe szerint, az első osztályú ingatlanok bérleti díja pedig változatlan maradt 2010 utolsó negyedében. Egyedül az irodapiac tűnt ki a három szektor közül: a legjelentősebb hozameséssel és az év/év alapon számolt legmagasabb bérleti díj-növekedéssel.

Egy olyan pontra érkeztünk, ahol a befektetőknek fel kell becsülni, hogy az ingatlanok múltbeli értéknövekedésének jövőbeni haszna és a kormányzati megszorító intézkedések a bérleti díjak emelkedésére gyakorolt hatása együttesen mit eredményez  - kommentálta Richard Holberton, a CBRE európai kutatásért felelős igazgatója az eredményeket. Még mindig érzékelünk némi elmozdulást az első osztályú ingatlanok piacán Európa-szerte, de a változás nagyon csekély - tette hozzá.

Hozamok

Az irodapiaci hozamok egész Európában estek 2010 utolsó negyedévben: a CBRE EU-15 irodapiaci hozamindexe 7 bázispontot csökkent a negyedévben és 35 bázisponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban volt. A legnagyobb hozamesés Bukarestben (50 bázisponttal, 9 százalékra), Budapesten, Oslóban, Pozsonyban, Barcelonában, Madridban és Göteborgban volt, egységesen 25 bázispont. Emelkedés Thesszalonikiben és Dubaiban történ, ahol 25 bázisponttal 8,25, illetve 8,75 százalékra nőttek a hozamok.

A kiskereskedelmi ingatlanok esetében is estek a hozamok: a CBRE EU-15-ös kiskereskedelmi hozamindexe 5 bázispontot csökkent és 26 bázisponttal áll alacsonyabban az egy évvel korábbi szintjénél.

Az ipari ingatlanpiac hozamszintje gyakorlatilag változatlan maradt: a CBRE EU-15 ipari-ingatlan hozamindexe csupán 1 bázisponttal csökkent, egy év alatt pedig 21-gyel. A legnagyobb hozamesés (25-25 bázispont) Brüsszelben (7 százalékra), Prágában (8,5 százalékra), Bukarestben (10,25 százalékra), Edinburghban (7 százalékra) és Glasgowban (7,25 százalékra) történt.

Bérleti díjak

Az első osztályú irodák bérleti díjai egész Európában kis emelkedést mutattak 2010 negyedik negyedében. A CBRE irodabérleti díj-indexe az EU-15-ös régióban 0,7 százalékkal nőtt, egy év alatt pedig 2,7 százalékkal lett magasabb. A legjelentősebb drágulás Kijevben volt, ahol 14 százalékkal 287 euró/négyzetméter/év-re nőtt a bérleti díj, illetve Durbanban 9 százalékkal 163 euró/négyzetméter/év-re. A legnagyobb díjcsökkenés Dublinban (-8,2 százalékkal 345 euró/négyzetméter/év-re), illetve Dubaiban (-5,7 százalékkal 716 euró/négyzetméter/év-re) volt.

Az első osztályú kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díja kissé csökkent az elmúlt negyedévben, a CBRE EU-15 irodabérleti díjindexe 1 százalékkal nőtt az év utolsó negyedében, összességében azonban 0,2 százalékkal csökkent 2010 során.

Az európai ipari ingatlan-piac bérleti díjai minimális változást mutattak a tavalyi év végén: a CBRE első osztályú ipari ingatlan bérleti díjindexe 0,1 százalékkal csökkent, ami egyben az éves változás szintje is.

Magyarországon az első osztályú ingatlanok hozamai esetében némi pozitív elmozdulás volt tapasztalható, ma az irodák esetében a hozam nagyjából 7,5 százalék, a kiskereskedelmi ingatlanoknál 7 százalék, érzékeltetve 2010 második felére jellemző befektetői hozzáállást és aktivitást. Az ipari ingatlanok esetében nem volt jövedelemtermelő tranzakció, így a hozamok 9,25 százalékon maradtak ebben a szektorban - nyilatkozta Tim O'Sullivan, a CBRE budapesti ingatlanbefektetésekért felelős vezetője.