Új színház épül Magyarországon

Befejeződhet a debreceni Latinovits Színház évekkel korábban félbe maradt építése, miután az ezzel kapcsolatos részletes pályázatot is elfogadta a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program ellenőrző bizottsága és megítélte a támogatást a munkák elvégzéséhez - közölte Papp László debreceni polgármester az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. június 3. hétfő, 17:31
Fotó: Getty Images

Elkészültek a Latinovis Színház belsőépítészeti tervei is, így az idei közbeszerzési eljárások után 2020-ban megkezdődhet a kivitelezés, 2021-ben pedig már színházi előadások lesznek az új intézményben - mondta a polgármester.

Az Európai Unió európai regionális fejlesztési alapjából támogatott Románia-Magyarország határ menti együttműködési program keretében összesen mintegy 13 millió euró (4,1 milliárd forint) forrást nyertek a színház kivitelezését is magába foglaló pályázat céljaira. A két projekt négy elemet tartalmaz: kulturális inkubátor létrehozását a színházi kultúra szakmai megerősítése érdekében; képzési központ és értéktár létrehozását összművészeti képzési lehetőségek biztosítására, közös kulturális értékek megőrzése és bemutatására; magyar-román kulturális programok szervezését és a nagyváradi Szigligeti Színház, a Körösvidéki Múzeum és a Várad kulturális folyóirat által üzemeltetett kulturális központ felújítását.

Az új színházi épületben 350 férőhelyes kamaraszínházat és 100-150 embert befogadó stúdiószínházat alakítanak ki a most elnyert támogatásból - ismertette az új színház adatait Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója. Az innovatív belső kialakítású Latinovits Színház az előadások mellett különféle kulturális találkozók helyszíne is lesz, igazodva Debrecen 2030-ig szóló kulturális stratégiájához - írta az MTI.

Több mint ötéves küzdelem ért véget a mostani döntéssel - mondta Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint Debrecennek kell két színház, a Csokonai Nemzeti Színház kamaraszínházi előadásai jelenleg egy volt moziban kerülnek színre. A Kárpát-medencei magyar nyelvű színházaknak továbbképző, kulturális identitást erősítő helyként szolgál majd a Latinovits Színház Debrecenben - véli a kormánypárti politikus.

HOZZÁSZÓLÁSOK