Lázár: készül a Liget 2 program is

Erősíteni kell a Városliget parkfunkcióját, megújulhat a Nyugati pályaudvar területe is - közölte Lázár János.
MTI, 2015. október 29. csütörtök, 12:43
Fotó: Napi.hu

A kormány rögzítette a Liget-projekt első részének tartalmát, ennek legfontosabb része a Városliget parkfunkciójának erősítése - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen arról is beszámolt, hogy a Nyugati pályaudvar ugyancsak megújulhat.

Baán Lászlótól, a Liget-projekt miniszteri biztosától legfőképpen egy kertépítészeti ötletpályázat kiírását várja a kabinet a Liget parkfunkciójának erősítése érdekében - mondta a tárcavezető.

A Liget-projekt részeként - ismertette - megépülhet az új nemzeti galéria és a Magyar Zene Háza a Városligetben, ahová a kormány a Néprajzi Múzeumot is elköltöztetné, de utóbbival kapcsolatban az első tervpályázatokat érvénytelenítették, és új tervkoncepció kiírására adtak felhatalmazást. Megújulhat továbbá a Vajdahunyad vára, az állatkert, a Közlekedési Múzeum, valamint a Szépművészeti Múzeum, és újjáépülhet a Városligeti Színház - sorolta. Jelezte ugyanakkor, hogy nem épül meg a Városligetben a fotográfiai és az építészeti múzeum.

Az új projekt, a "Liget 2" a tervek szerint arról szólna - folytatta -, hogy rehabilitálnák a Nyugati pályaudvar és a Városliget közötti területet. Ezzel kapcsolatban azt javasolja Lázár János, hogy a kormány döntsön a pályaudvar teljes rekonstrukciójáról. A MÁV-tól pedig a kezelésében lévő, a Nyugati mögött található és a Városligetig terjedő lerobbant területek megújítását, zöldfelületté alakítását várják úgy, ahogyan azt Finta József építész megálmodta - mondta Lázár János.

Emellett azt is tudatta, hogy ötletpályázatot írnak ki egy Csontváry-múzeumra.

Arra a kérdésre, hogy miért vette meg az állam a budapesti Párisi Nagyáruházat, korábbi nevén a Divatcsarnokot, Lázár János azt felelte: azért éltek az elővásárlási joggal, mert nem akarták, hogy az épület "ebek harmincadjára" jusson.

Kérdésre elmondta: a nemzetgazdasági miniszter felhatalmazást kapott a családi otthonteremtési kedvezmény keretének megemelésére.

Több részből álló programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma Makovecz Imre építész szellemi hagyatékának ápolása érdekében - jelentette be Lázár János. Ennek keretében létrejön egy kutatóintézet az életmű gondozására, de a program tartalmazza a meglévő Makovecz-épületek felújítását és a befejezetlenül maradt tervek befejezését.

Lázár Jánost arról a sajtóhírről is kérdezték, amely szerint a kormányfő bizalma megrendült volna benne. Közölte: energiáit a munkái kötik le, így nincs ideje "politikai párton belüli lökdösődésre, vagy politikai szappanoperákban való részvételre". Hozzátette: a fideszes politikustársainak az az érdeke, hogy hagyják dolgozni, "jó lenne, ha leállnának, és hagynának dolgozni, mert szerintem a munkám nagymértékben megalapozhatja azt, hogy 2018-ban a Fidesz meg tudja tartani a választók bizalmát".

A tájékoztatón a miniszterhez kérdést intézett Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője is az Illatos út kármentesítésével kapcsolatban. Arra várt választ: felszabadítható-e arra 6 milliárd forint.

Lázár János úgy felelt: a kormány eddig 1,5 milliárd forintot biztosított a káros anyagok elszállítására. Problémának ítélte, hogy a terület magántulajdonban van. Ugyanakkor készségéről biztosította az érintetteket arra, hogy a kormányhivatal vezetője és a felügyelő államtitkár egyeztessen a kérdésről a felszámoló bevonásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.29 13:08

Az "erősíteni kell.." szövegpanel oylan ismerős.

Ilyen formában pélédul, hogy " Elvtársak, a Párt és a Munkásosztály egységét erősíteni kell."

A "Gyurcsány a hibás", hoyg a Nyugati rehabilitációja nem jött létre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html