Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány januártól átalakította a családi otthonteremtés szabályait legalábbis elviekben, mert a kiadott szabályok oly mértékben ellentmondásosak és kidolgozatlanok, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy teljesen új jogszabályokat dolgoznak ki. A tárcavezető két héttel ezelőtt azt ígérte, hogy az új otthonteremtési csomag végleges verzióját a február 3-án megjelenő két új kormányrendeletben foglalják egységbe. Az egyik a használt lakásokra, a másik az új lakásokra vonatkozó építési, támogatási, jogosultsági szabályokat tartalmazza.

Ehhez képest Hornung Ágnes, a területért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn már arról beszélt az állami televízióban, hogy két új jogszabályban rögzítik a részleteket, amelyek várhatóan egy hónapon belül megszületnek a kormány döntésétől függően.

A Napi.hu megkereste az NGM-et, hogy oldják fel a két nyilatkozat közötti ellentmondást, amire az alábbi választ kaptuk: "A kormány világos és mindenki számára könnyen átlátható szabályokat szeretne az otthonteremtésben, ezért február folyamán két kormányrendeletben foglalja össze az Otthonteremtési Program kereteit. Ezek egyike a régi, míg a másik az új építésű lakásokkal kapcsolatos. A rendeletek kialakítása folyamatban van, a jogszabályokról a kormány döntése után természetesen tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot." Vagyis a rendelettervezetek még nem kerültek a kormány elé, így a januártól érvényes szabályok csak a következő hetekben kerülhetnek nyilvánosságra.