Leáldozott a gigastadionok kora

Bármilyen stadionfejlesztésnél az üzleti hasznosíthatóságot kell a középpontba helyezni - hangsúlyozta Kozma Miklós a KPMG Sporttanácsadási csoportjának vezetője a tanácsadó cég legújabb stadionfejlesztési tanulmánya ismertetésekor.
NAPI, 2011. november 7. hétfő, 14:15
Fotó: Napi.hu

Ma már Nyugat-Európában sem építenek 60-70 ezer főnél nagyobb befogadóképességű stadiont mert a fajlagosan egyre drágább ülőhelyek üzleti kihasználása nehézségekbe ütközik. Mindazonáltal lehet ennél nagyobb stadionokat létesíteni, azonban ilyenkor az üzleti mellett egyéb szempontokat is figyelembe kell venni - mondta Kozma Miklós. A bevételtermelésen túlmutató szempontokat azonban nagyon is konkrétan kell megvizsgálni - utalt a magyarországi stadionfejlesztési programokra is.

Az üzleti hasznosíthatóságot a társadalmi-gazdasági adottságok, a piac mérete és a gazdaság teljesítőképessége mellett a foci színvonala és maga a stadion, valamint az abban elérhető szolgáltatások minősége határozza meg. Mint ahogy az a KPMG tanulmányából is kiderül, az élvonalbeli olasz klubok éppen a korszerűtlen stadionjaik miatt nem teljesítenek úgy az egy ülőhelyre jutó bevétel generálásában, mit ahogy az a piac mérete és a játék színvonala alapján elvárható lenne.

A tapasztalatok szerint a magánkézben lévő, illetve magántőkéből fejlesztett stadionokban a bevétel generálás nagyobb szerepet kap. Ezt a tényt a magyarországi stadionfejlesztések finanszírozásánál is érdemes figyelembe venni, és az elérhető befektetők véleményét is figyelembe venni - tette hozzá.

A három napokban nyilvánosságra került magyarországi stadionfejlesztési terv költsége a nemzetközi tendeciáiba illeszkedik - fűzte hozzá Kozma Miklós. A kérdés azonban az, hogy mivel mindez adófizetői pénzből valósul meg, milyen minőségű és milyen módon fenntartható stadiont és szolgáltatásokat eredményez, különösképpen azért mert a Puskás Stadion kapcsán felmerült a 35 milliárdos büdzsé például hasonló ülésenkénti költséget jelent - a 40 ezer fős kapacitást figyelembe véve - mint a szeptemberben átadott, nagyon korszerű Juventus stadioné.

A budapesti klubcsapatok kapcsán Kozma megjegyezte, az elemzés szerint az üzleti hasznosíthatóság határa 15 ezres férőhely körül húzódik.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

barca, 2011.11.08 20:52

Ez marhasag jo foci es tele minden mindenhol ! Szukseg van kulonleges hangulatu ,futopalya nelkuli stadionra 75-85 ezer ferohelyesre ! Persze a korrupcio garantalt es 3x annyiba fog nekunk fajni , de a politikuss itt is jol jar nem kicsit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html